Onderwijs, sport, cultuur en recreatie

Met dit programma stimuleert de gemeente het culturele en sportieve klimaat. Dit draagt bij aan de goede gezondheid, talentontwikkeling en participatie van inwoners. Ook draagt het bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de gemeente.

In dit programma zijn de middelen opgenomen voor de taakvelden Sportbeleid en activering, Sportaccommodaties, Culturele presentatie, -productie en -participatie, Musea Cultureel erfgoed, Media (waaronder het bibliotheekwerk), Openbaar groen en (openlucht) recreatie.

Ontwikkelingen Onderwijs, sport, cultuur en recreatie 2025

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen Onderwijs, sport, cultuur en recreatie 2025

Algemene (landelijke/regionale) ontwikkelingen
Het onderwijs heeft de opdracht toe te werken naar inclusiever onderwijs, zodat kinderen zoveel mogelijk binnen het reguliere (basis)onderwijs kunnen blijven. Tegelijkertijd heeft het onderwijs ook te maken met de maatschappelijke opgave van kansen(on)gelijkheid. We hebben te maken met prestatiedruk en maakbaarheidsdenken. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt blijft een continue aandachtspunt. 

Sport, cultuur en recreatie worden steeds meer verbonden met andere beleidsterreinen uit zowel het sociaal domein als het ruimtelijk domein. Sport, cultuur en recreatie zijn een middel om de sociale en fysieke leefomgeving van mensen te verbeteren en daarmee het welzijn en welbevinden van mensen te verhogen. In het verlengde hiervan heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aantal uitkeringen bedoeld voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis gebundeld in één Brede Regeling specifieke uitkering (SPUK). 
Door landelijk, regionaal en lokaal intensiever in te zetten op preventie en het versterken van de sociale basis proberen we de vraag naar zorg en ondersteuning (op langere termijn) te verminderen. Dit vraagt – in samenhang – te investeren in bestaanszekerheid, het vergroten van kansengelijkheid en gezond samenleven.

Lokale ontwikkelingen
Krimpenerwaard wil voor haar inwoners een leefbare gemeente zijn met vitale gemeenschappen, vitale kernen en een vitaal buitengebied. Daarvoor gaat aantrekkelijke en passende woningbouw hand in hand met een sterke sociale basis. Een sterke sociale basis met daarin een afwisselend en robuust voorzieningenniveau. We zetten in op een beweegvriendelijke omgeving, ruimte voor ontmoeting, positieve gezondheid, eenduidig beheer en exploitatie, ontwikkeling van een integrale en lokale toegang, clustering van voorzieningen en het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties. Hierbij werken we samen met circa 700 partners actief in de sociale basis. Denk daarbij aan bibliotheken, sport- en cultuuraanbieders, de GGD en het onderwijs.

Vanuit het onderwijs is er in het najaar 2023 een pilot Inclusief onderwijs gestart op twee scholen in onze gemeente. Deze scholen werken, ieder op hun eigen manier, al inclusief en hebben de ambitie hierin verder te groeien. Als gemeente zijn we partner in deze pilot, waarin we samen met het onderwijs, kinderopvang en maatschappelijke partners ons inzetten voor een sterke pedagogische basis in gezinnen, scholen en wijken/kernen om kansengelijkheid te vergroten. We sturen op samenwerking en samenhang. We monitoren lopende interventies en kiezen voor effectief bewezen interventies, zoals Alert4You en schoolmaatschappelijk werk. 

Buurtsportcoaches zijn actief bezig met de stimulering van sport, bewegen en cultuur. Zij ondersteunen verenigingen in hun organisatie en realiseren gezamenlijk passend aanbod voor de vraag van de inwoners. Hierbij is aandacht voor kwetsbare doelgroepen. De buurtsportcoaches werken samen met het onderwijs op het gebied van passend bewegingsonderwijs. Hierbij wordt verbinding gelegd met de lokale sport- en beweegaanbieders. In juli 2024 start er een Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) regisseur plus binnen de gemeente. 

We werken aan een subsidieregeling ter ondersteuning van investeringen in huisvesting voor maatschappelijke voorzieningen op basis van cofinanciering. Voor 2025 is er een investeringskrediet maatschappelijke voorzieningen beschikbaar om dit in te zetten. Eventuele hogere aanvragen voor 2025 worden met de gemeenteraad separaat besproken. Voor de kadernota 2026 komt het college met een financieel voorstel.

Onderwijs
X
AMBITIE
De gemeente wil inclusiever en toegankelijk onderwijs. Wij zetten daarbij in op goede en gezonde onderwijshuisvesting ook in de kleinere kernen met aandacht voor clustering van scholen en andere maatschappelijke voorzieningen.
ER-DOEL
We zetten in op een veiliger en gezonder klimaat binnen de scholen vanuit zowel huisvesting als pedagogisch klimaat.
SUBDOELEN
Onderwijshuisvesting is meer multifunctioneel, gezonder en duurzamer.
Meer kinderen doorlopen hun schoolloopbaan binnen het regulier (basis)onderwijs in Krimpenerwaard.
WE METEN
Percentage vroegtijdig schoolverlaters (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
Het aantal opgeleverde schoolgebouwen.
Score voorzieningenniveau basisonderwijs (waarstaatjegemeente.nl).
INSPANNINGEN 2025
Met de scholen werken we uit wat er per gebouw eventueel noodzakelijk is om het binnenklimaat te verbeteren.
We voeren het Uitvoeringsprogramma Onderwijsachterstanden 2022-2026 uit.
We versterken de samenwerking tussen de verschillende professionals werkzaam in de scholen (Integraal arrangeren).
We evalueren de uitkomsten van de pilot Inclusief onderwijs waarin meer samenhang wordt gebracht rondom de inzet van Alert4You, schoolmaatschappelijk werk en de brugfunctionaris (Gelijke Kansen Alliantie).  De uitkomsten leiden naar verwachting tot een integraal en duurzaam plan Inclusief onderwijs, waarvan de kinderopvang eveneens onderdeel is.
INSPANNINGEN 2025 - 2028
Op basis van het IHP 2018 is gestart met een aantal nieuwbouwprojecten. Conform planning leveren we in de periode tot 2028 vier nieuwe schoolgebouwen op.
We geven uitvoering aan de uitgewerkte opgave Kansen(on)gelijkheid. Deze opgave richt zich ondermeer op het versterken van de pedagogische basis, inclusief onderwijs en het terugdringen van onderwijsachterstanden.
We stimuleren scholen om te komen tot groene schoolpleinen.
MIDDELEN 2025
-
Incidenteel: € 150.000 inzet Alert4You
Cultuur
X
AMBITIE
We versterken het rijke culturele leven in de gemeente en maken het zichtbaar. Dit doen wij door het nastreven van de doelen uit het Uitvoeringsprogramma Cultuur. We zetten in op culturele vorming en participatie van iedereen en vooral van de jeugd. Via kunst en cultuur zetten we in op het meer zichtbaar maken van de identiteit van de kernen. We verbinden verschillende culturele organisaties en initiatieven in de gemeente en versterken het cultureel ondernemerschap. Cultuur moet ook toegankelijk blijven voor mensen met minder financiële middelen.
ER-DOEL
Meer inwoners ervaren een gezonde en cultuurrijke leefomgeving.
SUBDOELEN
Meer cultuurparticipatie door jong en oud.
Betere zichtbaarheid van de identiteit van de kernen door de inzet van kunst en cultuur.
WE METEN
Percentage deelname jeugdfonds cultuur.
Percentage dat geen lid is van vereniging of organisatie in klas 4 van het voorgezet onderwijs (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
Aantal scholen en culturele instellingen dat deelneemt aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024
INSPANNINGEN 2025
We nemen deel aan het subsidieprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028.
In 2025 bereiden we de verhuizing voor van de bibliotheek in Schoonhoven naar de nieuwe locatie in het Dienstencentrum.
INSPANNINGEN 2025 - 2028
Het huidige Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 is nog actueel. Het programma wordt met een jaar verlengd
MIDDELEN 2025
-
-
Sport
X
AMBITIE
We willen de maatschappelijke kracht van sport benutten. Dit doen we samen met sportaanbieders, welzijnsinstellingen en onderwijs. Naast sport bij een vereniging stimuleren we bewegen en sporten in de openbare ruimte. Sport moet toegankelijk zijn en blijven voor mensen met minder financiële middelen.
ER-DOEL
Meer inwoners bewegen voldoende.
SUBDOELEN
Meer inwoners hebben een gezonde levensstijl en gezond gewicht.
Meer samenwerking met en tussen sportaanbieders en andere maatschappelijke partners.
WE METEN
·         Percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijn (bron: www.eengezonderhollandsmidden.nl).
·         Percentage inwoners met overgewicht. (bron: www.eengezonderhollandsmidden.nl)
INSPANNINGEN 2025
We voeren de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2024-2027 uit, waaronder de inzet van de JOGG-regisseur plus en de Gezonde School-aanpak.
Sturen op de uitvoering van de Stimuleringsopdracht Sport, Gezondheid en Cultuur.
INSPANNINGEN 2025 - 2028
We voeren de activiteiten uit het Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2024-2027 uit.
De Stimuleringsopdracht Sport, Gezondheid en Cultuur wordt door Team Sportservice Krimpenerwaard volgens het uitvoeringskader uitgevoerd en  wordt voortdurend op basis van kennis en ontwikkelingen bijgestuurd.
We stellen het beheermodel Sport op en starten met de implementatie ervan.
MIDDELEN 2025
-
-
Recreatie en Toerisme
X
AMBITIE
Wij faciliteren en stimuleren nieuwe bestaande recreatieve voorzieningen, waaronder overnachtingsmogelijkheden. Wij staan voor een integrale benadering en de koppeling van streekproducten met de promotie van het toerisme.
ER-DOEL
We stimuleren meer voorzieningen voor recreatief en toeristisch bezoek en verblijf.
WE METEN
Aantal overnachtingen in de Krimpenerwaard (bron: SVHW).
Aantal banen in de sector R&T (bron: LISA).
INSPANNINGEN 2025
We blijven aangehaakt bij de NNN ontwikkelingen.
We werken toe naar 1 marketingorganisatie voor de gehele Krimpenerwaard en passen hier de subisidieregeling op aan.
INSPANNINGEN 2025 - 2028
We blijven betrokken bij de planvorming en uitvoering van de provincie op het gebied van recreatieve toevoegingen in de NNN gebieden.
MIDDELEN 2025
-

Relatie met verbonden partijen

Terug naar navigatie - Relatie met verbonden partijen

Deelname in de volgende verbonden partij(en) draagt bij aan het uitvoeren van activiteiten en realiseren van de doelstellingen binnen dit programma. Voor verdere toelichting over de verbonden partijen verwijzen we u naar paragraaf F. Verbonden Partijen en bijlage 1.

Verbonden Partijen
- HECHT (v.h. RDOG Hollands Midden)
- Groenalliantie
- Waterbos Bergambacht BV

Financieel overzicht

Terug naar navigatie - Financieel overzicht

In onderstaand overzicht zijn de totale financiën van dit programma weergegeven. De hiervoor gepresenteerde beleidsspeerpunten zijn hier onderdeel van.

Bedragen x €1.000
Exploitatie
Rekening 2023
Begroting 2024
Begroting 2025
Meerjaren 2026
Meerjaren 2027
Meerjaren 2028
Lasten
-18.731
-21.768
-20.991
-22.211
-22.296
-23.733
Baten
4.526
3.586
3.516
3.428
3.335
3.465
Saldo van baten en lasten
-14.205
-18.182
-17.475
-18.782
-18.961
-20.267
Stortingen
-2.061
-1.485
-1.022
-921
-451
-451
Onttrekkingen
1.298
2.927
1.145
1.095
1.258
1.301
Mutaties reserves
-764
1.441
122
174
807
850