Onderwijs, sport, cultuur en recreatie

Met dit programma stimuleert de gemeente het culturele en sportieve klimaat. Dit draagt bij aan de goede gezondheid, talentontwikkeling en participatie van inwoners. Ook draagt het bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de gemeente.

In dit programma zijn de middelen opgenomen voor de taakvelden Sportbeleid en activering, Sportaccommodaties, Culturele presentatie, -productie en -participatie, Musea Cultureel erfgoed, Media (waaronder het bibliotheekwerk), Openbaar groen en (openlucht) recreatie.

Ontwikkelingen 2024

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen 2024

Algemene (landelijke/regionale) ontwikkelingen
Het onderwijs heeft de opdracht toe te werken naar inclusiever onderwijs, zodat kinderen hun schoolloopbaan doorlopen binnen het reguliere (basis)onderwijs. In de huidige situatie van personeelstekort is dit een extra uitdaging/opgave voor het onderwijs. Tegelijkertijd heeft het onderwijs ook te maken met de maatschappelijke opgave van kansen(on)gelijkheid. De achter ons liggende coronacrisis en de energiecrisis hebben kansenongelijkheid onder een vergrootglas gelegd en lijkt te leiden tot een tweedeling binnen maatschappelijke groepen (rijk-arm, autochtoon-allochtoon). Dit kan leiden tot afname van tolerantie en het onderling begrip tussen groepen. Daarnaast laait steeds opnieuw de discussie op of de vroege selectie voor het vervolgonderwijs negatieve effecten heeft voor kinderen en hun doorstroom naar (hoger) vervolgonderwijs. En hebben we te maken met prestatiedruk en maakbaarheidsdenken. Ouders die het zich kunnen veroorloven laten hun kinderen schaduwonderwijs, zoals bijlessen en examentrainingen, volgen. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt blijft een continue aandachtspunt. Er is sprake van veel ‘’maakindustrie’’ waar een groot tekort is aan vakkrachten zoals technisch personeel. Deze tekorten nemen de komende jaren alleen maar toe.
Sport en cultuur worden steeds meer verbonden met andere beleidsterreinen uit zowel het sociaal domein als het ruimtelijk domein. Sport en cultuur zijn een middel om de sociale en fysieke leefomgeving van mensen te verbeteren en daarmee het welzijn en welbevinden van mensen te verhogen. In het verlengde hiervan heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 15 specifieke uitkeringen (waaronder de specifieke uitkering Combinatiefunctionarissen) bedoeld voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie, en het versterken van de sociale basis gebundeld in één Brede Regeling specifieke uitkering (SPUK). Voor de periode 2024 tot en met 2026 moeten gemeenten een Integraal Plan van Aanpak opleveren waarin een koppeling wordt gemaakt met het Hoofdlijnen Sportakkoord 2 en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). 

Lokale ontwikkelingen
Het (landelijk) concept van Inclusief onderwijs hebben wij vertaald in ons lokaal beleid. Het raakt aan verschillende (gemeentelijke) beleidsterreinen, zoals: jeugdhulp/zorg in de ondersteuningsstructuur in de school, voor- en vroegschoolse educatie (VVE), leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting. De lokale samenwerking tussen gemeente en onderwijs is de afgelopen jaren versterkt. Vanuit het onderwijs start in het najaar 2023 een pilot Inclusief onderwijs op twee scholen in onze gemeente. Deze scholen werken, ieder op hun eigen manier, al inclusief en hebben de ambitie hierin verder te groeien. Als gemeente zijn we partner in deze pilot, die kansen biedt om meer samenhang te brengen in hetgeen we al doen, zoals bijvoorbeeld Alert4You, schoolmaatschappelijk werk en de inzet van een brugfunctionaris (verbindende schakel tussen ouders, scholen en de wijk, met als doel het vergroten en optimaliseren van de ontwikkelingskansen van kinderen met hun ouders). 

Vanuit de Brede Regeling maken wij reeds volop gebruik van de Specifieke Uitkering Combinatiefunctionarissen. Dit doen wij door het inzetten van buurtsportcoaches die aan de slag zijn met de stimulering van sport, bewegen en cultuur. De buursportcoaches ondersteunen verenigingen in hun organisatie en realiseren gezamenlijk passend aanbod voor de vraag van de inwoners. De buurtsportcoaches zetten zich in voor kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een lager inkomen of ouderen. De buurtsportcoaches werken samen met het onderwijs op het gebied van passend bewegingsonderwijs. Hierbij wordt verbinding gelegd met de lokale sport- en beweegaanbieders. Kinderen kunnen proeven van wat er allemaal te doen is in de gemeente met de bedoeling dat zij structureel doorstromen naar een lidmaatschap bij één van de lokale aanbieders.

Onze inzet is gericht op het versterken van de sociale basis. Een sterke sociale basis draagt bij aan veerkrachtige gemeenschappen die naar elkaar omkijken en geeft plek aan ontspanning, ontmoeting, ontplooiing, zingeving en hulp. Culturele-, sport- en overige maatschappelijke organisaties leveren  hierin een belangrijke bijdrage. De op te stellen Nota Maatschappelijke Voorzieningen geeft een visie op de rol en positie van maatschappelijke voorzieningen als belangrijke pijler voor vitale kernen en de rolneming hierin van de gemeente.  

Onderwijs
X
AMBITIE De gemeente wil inclusiever en toegankelijk onderwijs. Wij zetten daarbij in op goede en gezonde onderwijshuisvesting ook in de kleinere kernen met aandacht voor clustering van scholen en andere maatschappelijke voorzieningen.
ER-DOEL We zetten in op een veiliger en gezonder klimaat binnen de scholen vanuit zowel huisvesting als pedagogisch klimaat.
SUBDOELEN Onderwijshuisvesting is meer multifunctioneel, gezonder en duurzamer. Meer kinderen doorlopen hun schoolloopbaan binnen het regulier (basis)onderwijs in Krimpenerwaard.
WE METEN Percentage vroegtijdig schoolverlaters (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
Het aantal opgeleverde schoolgebouwen.
Score voorzieningenniveau basisonderwijs (waarstaatjegemeente.nl).
INSPANNINGEN 2024 We geven uitvoering aan het in 2023 vastgestelde IHP We versterken het pedagogisch klimaat binnen de school door de inzet van Alert4You en schoolmaatschappelijk werk en monitoren de effecten hiervan.
We realiseren een tijdelijke school in Bergambacht om de realisatie van de permanente schoolgebouwen te bewerkstelligen We versterken de samenwerking tussen de verschillende professionals werkzaam in de scholen (Integraal arrangeren).
Op basis van de verordening onderwijshuisvesting stellen we het huisvestingsprogramma 2024 (hvp) vast. Hiervoor zijn door schoolbesturen drie aanvragen ingediend. We sturen op de doorontwikkeling van een samenhangend en passend voorzieningenaanbod voor kinderopvang en onderwijs (in 2023 onderzoek naar huidige aanbod van ondersteuningstrajecten/voorzieningen in kaart te brengen, en adviezen ter verbetering).
In Schoonhoven zetten we, gezamenlijk met het onderwijs, in op verbinding tussen onderwijs en de wijk voor een samenhangende aanpak van vraagstukken in de wijk (brugfunctionaris)
INSPANNINGEN 2024 - 2027 Op basis van het IHP 2018 is gestart met een aantal nieuwbouwprojecten. We voeren deze projecten uit in 2024 en verder. We geven uitvoering aan de uitgewerkte opgave Kansen(on)gelijkheid. Deze opgave richt zich ondermeer op passend onderwijs, terugdringen onderwijsachterstanden en deelname aan de Gelijke Kansen Alliantie.
We stimuleren scholen om te komen tot groene schoolpleinen.
We leveren vier nieuwe schoolgebouwen op.
Middelen 2024 Incidenteel: € 50.000 voor huisvestingsprogramma -
Cultuur
X
AMBITIE We versterken het rijke culturele leven in de gemeente en maken het zichtbaar. Dit doen wij door het nastreven van de doelen uit het Uitvoeringsprogramma Cultuur. We zetten in op culturele vorming en participatie van iedereen en vooral van de jeugd. Via kunst en cultuur zetten we in op het meer zichtbaar maken van de identiteit van de kernen. We verbinden verschillende culturele organisaties en initiatieven in de gemeente en versterken het cultureel ondernemerschap. Cultuur moet ook toegankelijk blijven voor mensen met minder financiële middelen.
ER-DOEL Meer inwoners ervaren een gezonde en cultuurrijke leefomgeving.
SUBDOELEN Meer cultuurparticipatie door jong en oud. Betere zichtbaarheid van de identiteit van de kernen door de inzet van kunst en cultuur.
WE METEN Percentage deelname jeugdfonds cultuur.
Percentage dat geen lid is van vereniging of organisatie in klas 4 van het voorgezet onderwijs (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
Aantal scholen en culturele instellingen dat deelneemt aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024
INSPANNINGEN 2024 Rekening houdend met de SPUK Brede Regeling stellen we in 2024 een nieuw uitvoeringsprogramma Cultuur op voor de jaren 2025 - 2028. Rekening houdend met de SPUK Brede Regeling stellen we in 2024 een nieuw uitvoeringsprogramma Cultuur op voor de jaren 2025 - 2028.
We zorgen voor verbinding tussen culturele instellingen en verenigingen onderling én met de maatschappelijke partners waarbij we gericht zijn op het versterken van de sociale basis en vitale kernen. Vanuit de nota maatschappelijke voorzieningen wordt de relatie gelegd met de specifieke regeling herstel van het bibliotheekstelsel voor het wegwerken van de zogenaamde 'witte vlekken' in de gemeente.
Het culturele aanbod blijft laagdrempelig toegankelijk via het platform In de Krimpenerwaard en via de Sociale Kaart (hierin wordt het aanbod van Krimpenerwaard Actief meegenomen). In 2024 nemen we een besluit over het structureel maken van de extra middelen voor het Zilvermuseum.
INSPANNINGEN 2024 - 2027 We geven een vervolg aan de samenwerking, met de historische verenigingen en de archeologische stichting, om de identiteit per kern zichtbaar te maken (d.m.v. buitenkunst, (ANWB-)borden en verhalen). In 2025 bereiden we de verhuizing voor van de bibliotheek in Bergambacht naar de nieuwe locatie in de Kiezel en Kei.
We nemen actief deel aan het subsidieprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 (dat doorloopt tot juli 2025).
Middelen 2024 Structureel: € 26.000 t.b.v. Brede Regeling Combinatiefuncties -
Sport
X
AMBITIE We willen de maatschappelijke kracht van sport benutten. Dit doen we samen met sportaanbieders, welzijnsinstellingen en onderwijs. Naast sport bij een vereniging stimuleren we bewegen en sporten in de openbare ruimte. Sport moet toegankelijk zijn en blijven voor mensen met minder financiële middelen.
ER-DOEL Meer inwoners bewegen voldoende.
SUBDOELEN Meer inwoners hebben een gezonde levensstijl en gezond gewicht. Meer samenwerking met en tussen sportaanbieders en andere maatschappelijke partners.
WE METEN ·         Percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijn (bron: www.eengezonderhollandsmidden.nl).
·         Percentage inwoners met overgewicht. (bron: www.eengezonderhollandsmidden.nl)
INSPANNINGEN 2024 Op basis van de evaluatie van het uitvoeringsprogramma 2020-2023 en de SPUK Brede Regeling, gaan we acties formuleren voor 2024 en voeren deze uit. We verwachten dat dezelfde thema's van 2023 ook in 2024 aan de orde blijven. We blijven in 2024 in ieder geval inzetten op kansrijke start, mentale gezondheid (jongeren), gezonde leefomgeving, vergrijzing, gezonde leefstijl, middelenproblematiek, mantelzorg en het verminderen van eenzaamheid. De inspanningen worden in 2024 geconcretiseerd. Rekening houdend met de SPUK Brede Regeling voeren we activiteiten uit volgens  het  integraal plan van aanpak  met ondersteuning van de buurtsportcoaches. De inspanningen worden in 2024 geconcretiseerd.
INSPANNINGEN 2024 - 2027 Uitvoeringsprogramma 2024 wordt eind 2023 opgesteld. De inspanningen '24 zijn nu nog niet gedefinieerd. Voor de periode 2025-2028 is het nationaal preventie akkoord leidend. Deze wordt eind 2024 door het Rijk opgeleverd. De inspanningen 2025-2028 kunnen daarna pas worden gedefinieerd. Rekening houdend met de SPUK Brede Regeling voeren we activiteiten uit volgens  het  integraal plan van aanpak  met ondersteuning van de buurtsportcoaches. De inspanningen worden in 2024 geconcretiseerd.
Middelen 2024 Structureel: € 100.000 t.b.v. Brede Regeling Combinatiefuncties Structureel: € 65.536 t.b.v. Terugdringen Gezondheidsachterstanden Structureel: € 42.598 t.b.v. Lokaal Sportakkoord Structureel: € 100.000 t.b.v. Brede Regeling Combinatiefuncties
Recreatie en Toerisme
X
AMBITIE Wij faciliteren en stimuleren nieuwe bestaande recreatieve voorzieningen, waaronder overnachtingsmogelijkheden. Wij staan voor een integrale benadering en de koppeling van streekproducten met de promotie van het toerisme.
ER-DOEL We stimuleren meer voorzieningen voor recreatief en toeristisch bezoek en verblijf.
WE METEN Aantal overnachtingen in de Krimpenerwaard (bron: SVHW).
Aantal banen in de sector R&T (bron: LISA).
INSPANNINGEN 2024 Faciliteren en meewerken aan initiatieven van routes en evenementen met als thema stimuleren van  streekproducten.
We blijven inzetten op gebiedspromotie door middel van onze marketingorganisaties.
We stimuleren en faciliteren initiatieven die bijdragen aan de overnachtingsmogelijkheden in de Krimpenerwaard
INSPANNINGEN 2024 - 2027 Toevoegen recreatieverbindingen bij Natuurnetwerk Nederland (NNN) gebieden.
Middelen 2024 Structureel: € 50.000 voor het beleefbaar maken van NNN-gebied

Relatie met verbonden partijen

Terug naar navigatie - Relatie met verbonden partijen

Deelname in de volgende verbonden partij(en) draagt bij aan het uitvoeren van activiteiten en realiseren van de doelstellingen binnen dit programma. Voor verdere toelichting over de verbonden partijen verwijzen we u naar paragraaf F. Verbonden Partijen en bijlage 1.

Verbonden Partijen
- Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG)
- HECHT (v.h. RDOG Hollands Midden)
- Groenalliantie
- Waterbos Bergambacht BV

Financieel overzicht

Terug naar navigatie - Financieel overzicht

In onderstaand overzicht zijn de totale financien van dit programma weergegeven. De hiervoor gepresenteerde beleidsspeerpunten zijn hier onderdeel van.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Begroting 2023 Begroting 2024 Meerjaren 2025 Meerjaren 2026 Meerjaren 2027
Lasten
4.1 Openbaar onderwijs -419 -477 -511 -511 -511 -511
4.2 Onderwijshuisvesting -2.165 -2.254 -2.162 -2.511 -2.811 -3.510
4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken -3.896 -4.552 -4.432 -4.432 -4.432 -4.431
5.1 Sportbeleid en activering -625 -797 -666 -666 -603 -603
5.2 Sportaccommodaties -4.360 -4.938 -4.355 -4.656 -4.762 -5.237
5.3 Cult.presentatie-prod. en -participatie -776 -789 -591 -577 -577 -575
5.4 Musea -408 -406 -397 -207 -207 -207
5.5 Cultureel erfgoed -185 -485 -314 -314 -314 -312
5.6 Media -1.352 -1.475 -1.481 -1.481 -1.481 -1.462
5.7 Openbaar groen en (openlucht)recreatie -3.830 -4.493 -4.234 -4.235 -4.240 -4.258
Totaal Lasten -18.016 -20.666 -19.144 -19.590 -19.937 -21.106
Baten
4.2 Onderwijshuisvesting 71 29 29 29 29 29
4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken 1.484 1.320 1.140 1.140 1.140 1.140
5.1 Sportbeleid en activering 60 27 377 377 316 316
5.2 Sportaccommodaties 1.925 1.011 1.052 1.052 1.052 1.052
5.3 Cult.presentatie-prod. en -participatie 27 27 27 27 27 27
5.5 Cultureel erfgoed 28 154 29 29 29 29
5.6 Media 105 177 102 102 102 102
5.7 Openbaar groen en (openlucht)recreatie 279 205 209 209 209 209
Totaal Baten 3.979 2.949 2.965 2.965 2.904 2.904
Saldo van baten en lasten -14.037 -17.717 -16.179 -16.625 -17.033 -18.202
Stortingen
0.10 Mutaties reserves -874 -976 -1.042 -889 -788 -451
Onttrekkingen
0.10 Mutaties reserves 1.958 2.565 1.076 979 1.084 1.188
Mutaties reserves 1.084 1.589 34 91 297 737