Algemene (landelijke/regionale) ontwikkelingen
Het onderwijs heeft de opdracht toe te werken naar inclusiever onderwijs, zodat kinderen hun schoolloopbaan doorlopen binnen het reguliere (basis)onderwijs. In de huidige situatie van personeelstekort is dit een extra uitdaging/opgave voor het onderwijs. Tegelijkertijd heeft het onderwijs ook te maken met de maatschappelijke opgave van kansen(on)gelijkheid. De achter ons liggende coronacrisis en de energiecrisis hebben kansenongelijkheid onder een vergrootglas gelegd en lijkt te leiden tot een tweedeling binnen maatschappelijke groepen (rijk-arm, autochtoon-allochtoon). Dit kan leiden tot afname van tolerantie en het onderling begrip tussen groepen. Daarnaast laait steeds opnieuw de discussie op of de vroege selectie voor het vervolgonderwijs negatieve effecten heeft voor kinderen en hun doorstroom naar (hoger) vervolgonderwijs. En hebben we te maken met prestatiedruk en maakbaarheidsdenken. Ouders die het zich kunnen veroorloven laten hun kinderen schaduwonderwijs, zoals bijlessen en examentrainingen, volgen. De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt blijft een continue aandachtspunt. Er is sprake van veel ‘’maakindustrie’’ waar een groot tekort is aan vakkrachten zoals technisch personeel. Deze tekorten nemen de komende jaren alleen maar toe.
Sport en cultuur worden steeds meer verbonden met andere beleidsterreinen uit zowel het sociaal domein als het ruimtelijk domein. Sport en cultuur zijn een middel om de sociale en fysieke leefomgeving van mensen te verbeteren en daarmee het welzijn en welbevinden van mensen te verhogen. In het verlengde hiervan heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 15 specifieke uitkeringen (waaronder de specifieke uitkering Combinatiefunctionarissen) bedoeld voor het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie, en het versterken van de sociale basis gebundeld in één Brede Regeling specifieke uitkering (SPUK). Voor de periode 2024 tot en met 2026 moeten gemeenten een Integraal Plan van Aanpak opleveren waarin een koppeling wordt gemaakt met het Hoofdlijnen Sportakkoord 2 en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
Lokale ontwikkelingen
Het (landelijk) concept van Inclusief onderwijs hebben wij vertaald in ons lokaal beleid. Het raakt aan verschillende (gemeentelijke) beleidsterreinen, zoals: jeugdhulp/zorg in de ondersteuningsstructuur in de school, voor- en vroegschoolse educatie (VVE), leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting. De lokale samenwerking tussen gemeente en onderwijs is de afgelopen jaren versterkt. Vanuit het onderwijs start in het najaar 2023 een pilot Inclusief onderwijs op twee scholen in onze gemeente. Deze scholen werken, ieder op hun eigen manier, al inclusief en hebben de ambitie hierin verder te groeien. Als gemeente zijn we partner in deze pilot, die kansen biedt om meer samenhang te brengen in hetgeen we al doen, zoals bijvoorbeeld Alert4You, schoolmaatschappelijk werk en de inzet van een brugfunctionaris (verbindende schakel tussen ouders, scholen en de wijk, met als doel het vergroten en optimaliseren van de ontwikkelingskansen van kinderen met hun ouders).
Vanuit de Brede Regeling maken wij reeds volop gebruik van de Specifieke Uitkering Combinatiefunctionarissen. Dit doen wij door het inzetten van buurtsportcoaches die aan de slag zijn met de stimulering van sport, bewegen en cultuur. De buursportcoaches ondersteunen verenigingen in hun organisatie en realiseren gezamenlijk passend aanbod voor de vraag van de inwoners. De buurtsportcoaches zetten zich in voor kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een lager inkomen of ouderen. De buurtsportcoaches werken samen met het onderwijs op het gebied van passend bewegingsonderwijs. Hierbij wordt verbinding gelegd met de lokale sport- en beweegaanbieders. Kinderen kunnen proeven van wat er allemaal te doen is in de gemeente met de bedoeling dat zij structureel doorstromen naar een lidmaatschap bij één van de lokale aanbieders.
Onze inzet is gericht op het versterken van de sociale basis. Een sterke sociale basis draagt bij aan veerkrachtige gemeenschappen die naar elkaar omkijken en geeft plek aan ontspanning, ontmoeting, ontplooiing, zingeving en hulp. Culturele-, sport- en overige maatschappelijke organisaties leveren hierin een belangrijke bijdrage. De op te stellen Nota Maatschappelijke Voorzieningen geeft een visie op de rol en positie van maatschappelijke voorzieningen als belangrijke pijler voor vitale kernen en de rolneming hierin van de gemeente.