Sociaal domein

Dit programma richt zich op de vraagstukken over welzijn, welbevinden van en (inkomens-) ondersteuning aan inwoners. We versterken de zelfredzaamheid en onderlinge verbondenheid van inwoners en bieden een vangnet waar nodig.

In dit programma zijn de middelen opgenomen voor het uitvoeren van de transformatieopgave (van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat'), die volgt uit de transitie van de Jeugdwet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Participatiewet.

Beleidsspeerpunten

Terug naar navigatie - Beleidsspeerpunten
Veerkracht en mentale gezondheid
X
AMBITIE We zetten in op het mentaal welbevinden van onze inwoners, waarbij we een focus leggen op het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen en jongeren en het bespreekbaar maken van mentale problemen (taboes doorbreken) om erger te voorkomen. In het bijzonder onder onze jongeren. We zetten in op het faciliteren van informele en sociale steun. Inwoners moeten het zelf doen, maar niet alleen. We richten ons niet op de problemen, maar op de kansen. We zoeken actief naar (normaliserende) activiteiten en mogelijkheden in de buurt om de talenten van jong en oud verder te ontwikkelen.
ER-DOEL Meer sociale samenhang in de kernen.
SUBDOELEN Minder sociale eenzaamheid onder ouderen en jongeren. Meer inwoners maken gebruik van informele en sociale netwerken.
WE METEN ·         Percentage ernstige eenzaamheid onder 65+ (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
·         Percentage hoog risico op angststoornissen en depressie (19-64 jaar) (www.eengezonderhollandsmidden.nl).
·         Score verbondenheid met de buurt (Bron: www.waarstaatjegemeente.nl).
·         Score voorzieningenniveau (Bron: www.waarstaatjegemeente.nl).
·         • Vertrouwen in de toekomst onder 15- en 16- jarigen (bron: www.eengezonderhollandsmidden.nl).
INSPANNINGEN 2023 We verbinden naast WelzijnKrimpenerwaard andere maatschappelijke partners aan de Coalitie Een tegen eenzaamheid. We inventariseren de bestaande voorzieningen per kern, doen onderzoek naar relevante ontwikkelingen en behoeften. Ook ontwikkelen we een visie op maatschappelijke voorzieningen voor vitale kernen.
We maken de inzet van de Wijk GGD’er structureel. We sturen het Preventieteam aan op het ontwikkelen van projecten die bijdragen aan het versterken van de sociale basis en sociale netwerken (bijvoorbeeld: Welzijn op recept)
We faciliteren respijtzorg aan huis ter ondersteuning van de mantelzorgers. We stellen een budget beschikbaar, om zo voor én door inwoners georganiseerde ontmoetingen in de wijk of buurt te versterken.
MIDDELEN 2023 Jaarlijks € 42.000 voor Wijk GGD. -
VERANTWOORDING Het Sociaal Preventieteam (Welzijn Krimpenerwaard, Gro-up, MEE, Kwadraad) is verbonden aan de aanpak tegen eenzaamheid.  De inzet van de wijk GGD-er is structureel gemaakt. Respijtzorg aan huis is geborgd in een dienstverleningsovereenkomst met Welzijn Krimpenerwaard op basis van een geoormerkte subsidie. De inventarisatie maatschappelijke voorzieningen heeft plaatsgevonden en is gepresenteerd aan uw raad.  Het Sociaal Preventieteam heeft stappen gezet in het formaliseren van de samenwerking en geeft uitvoering aan de deelprojecten  Welzijn op Recept en Geldpunt.    WelZijn Krimpenerwaard heeft een budget van € 50.000,- op jaarbasis ontvangen voor de uitvoering van burgerinitiatieven.  Er in totaal 31 aanvragen ingediend, waarvan 29 goedgekeurd.
X
Leefstijl en lichamelijke gezondheid
X
AMBITIE Een gezonde leefstijl is van invloed op de lichamelijke gezondheid. We bevorderen sport en bewegen in samenwerking met lokale organisaties. We zetten in op een rookvrije generatie. Wij zetten preventief in op het terugdringen van drank- en drugsgebruik, gok- en seksverslaving en andere verslavingsvormen.
ER-DOEL Meer inwoners hebben een gezonde levensstijl.
SUBDOELEN Minder roken, drank- en drugsgebruik en andere verslavingsvormen onder jongeren. Meer inwoners groeien op in een gezonde omgeving.
WE METEN ·         Percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijn.
·         Percentage inwoners met overgewicht.
·         Percentage inwoners van 18 jaar en ouder die een goede gezondheid ervaren.
·         Percentage middelengebruik onder jongeren (al deze indicatoren: bron www.eengezonderhollandsmidden.nl).
INSPANNINGEN 2023 We voeren het Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2020-2023 uit. Dit doen wij onder andere met projecten als Kansrijke Start (gericht op aanstaande ouders zodat hun kinderen een zo goed mogelijke start hebben in de 1e 1000 dagen van hun leven), Voel je Goed (leefstijlinterventie gericht op laaggeletterden en overgewicht) en het tegengaan van middelengebruik. We realiseren een beweegvriendelijke leefomgeving (bijvoorbeeld QR-route) in de openbare ruimte in en rondom de kernen.
We stellen een nieuw Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2024-2028 op.
2023-2024 We intensiveren het plan van aanpak Tegengaan middelengebruik in samenwerking met maatschappelijke partners
MIDDELEN 2023 - -
VERANTWOORDING We hebben de projecten Kansrijke Start (gericht op aanstaande ouders zodat hun kinderen een zo goed mogelijke start hebben in de 1e 1000 dagen van hun leven), Voel je Goed (leefstijlinterventie gericht op laaggeletterden en overgewicht) en Aanpak Middelengebruik uitgevoerd.  Er is gestart met het opstellen van het Uitvoeringsprogramma 2024-2027 en is een participatietraject met maatschappelijke partners en inwoners uitgevoerd. In het kader van beweegvriendelijke omgeving is een QR-route gerealiseerd en werken we samen met meerdere partijen aan het Bootcamppark in de Krimpenerhout.  Verder is onderzoek verricht naar behoefte van inwoners ten aanzien van sport in de omgeving.
X
Sociale leefomgeving
X
AMBITIE We zetten ons in voor een veilige sociale leefomgeving. De komende jaren zetten we ons in voor een goede integratie van nieuwe inwoners van de gemeente Krimpenerwaard. We verbeteren de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. We nemen stelling tegen racisme en discriminatie.
ER-DOEL Meer inwoners voelen zich verbonden met elkaar.
SUBDOELEN Meer sociale veiligheid in de kernen, de wijken en gezinnen. Meer inwoners ervaren een inclusieve leefomgeving.
WE METEN ·         Score verbondenheid met de buurt (bron: waarstaatjegemeente.nl).
·         Percentage meldingen van discriminatie (bron: monitor discriminatie).
·         Score sociale veiligheid (bron: waarstaatjegemeente.nl).
INSPANNINGEN 2023 We zetten het antidiscriminatiebureau intensiever in. Dat doen we door hun werkzaamheden bekend te maken onder scholen en maatschappelijke instellingen. We voeren het Uitvoeringsprogramma Inburgering 2022-2027 uit. Dan doen we door onder andere passende leerwerktrajecten aan te bieden aan nieuwkomers. Hierbij combineren we taallessen met participatie-activiteiten zoals (vrijwilligers)werk.
We voeren het Uitvoeringsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2021-2023 uit. Ook zetten we een nieuw programma 2024-2028 op.
MIDDELEN 2023 - -
VERANTWOORDING Onze scholen  hebben meer gebruik gemaakt van het aanbod van onze  antidiscriminatievoorziening (ADV), als gevolg van een betere communicatiestrategie van de ADV.  We hebben het Uitvoeringsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2021-2023 uitgevoerd, met onder meer inzet op het voorkomen van complexe scheidingen door de inzet van de schip-methode,  het geven van aandacht  aan geweld tegen meisjes en vrouwen door middel van de campagne Orange The World, interne trainingen op de hantering van de meldcode en  is er nauwe lokale samenwerking tot stand gekomen met Veilig Thuis. Ter uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering zijn de duale trajecten, waarbij taallessen gecombineerd worden met participatie-activiteiten, opgenomen in het Programma Statushouders/Talentenplein van Promen. Er is een Inclusieplatform opgezet en er is in samenwerking met dit platform een start gemaakt met het maken van een Uitvoeringsprogramma Inclusie.
X
Sociaal economische status
X
AMBITIE We vinden het belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen in de samenleving en gelijke kansen krijgen, iedereen naar eigen vermogen. Daarbij is het belangrijk dat iedereen een bestaanszekerheid kan opbouwen. Dat is niet voor alle inwoners vanzelfsprekend, deze inwoners ondersteunen wij. Kinderen die opgroeien in huishoudens met een laag inkomen krijgen onze specifieke aandacht.
ER-DOEL Meer inwoners doen mee naar vermogen.
SUBDOELEN Meer inwoners hebben duurzaam betaald werk of doen mee naar vermogen. Meer inwoners met een laag inkomen hebben bestaanszekerheid.
WE METEN ·         Percentage inwoners dat door een traject meer kans op een baan krijgt (bron: cliëntervaringsonderzoek).
·         Percentage uitstroom uit de bijstand (bron: divosa).
·         Score aantal gerealiseerde banen beschut werk (bron: Csam).
·         Score aantal succesvol afgesloten schuldhulpverleningstrajecten.
·         Score bereik minimaregelingen (onder andere kinderen) (cbs).
·         Eigen kracht (burgerpeiling, waarstaatjegemeente.nl).
INSPANNINGEN 2023 We nemen deel aan een regionale werkorganisatie. Hierbij krijgen ondernemers, werkenden en werkzoekenden optimaal ondersteuning en advies op het gebied van werk en een leven lang ontwikkelen. We evalueren het minimabeleid en vergroten het bereik van de minimaregelingen.
We voeren het Taalpact 2021-2024 uit. Ook bereiden een nieuw Taalpact voor. Dat doen we in samenwerking met onderwijs, ondernemers, bibliotheek en andere relevante maatschappelijke partners. We voeren het project Vroegsignalering Schulden en het regionale project Jongerenperspectief schulden uit.
We starten binnen de gemeenschappelijke regeling Promen het evaluatieproces van het Hoofdlijnenbesluit Toekomst Promen 2018-2025. We voeren het project Nederlandse Schuldhulproute uit.
We brengen de armoede in Krimpenerwaard (inclusief werkende armen) in kaart.
MIDDELEN 2023 - -
VERANTWOORDING De regionale samenwerking op het vlak van werkgevers- en werkzoekendendienstverlening in de arbeidsmarktregio Midden-Holland is verder uitgebouwd.  Het Taalpact 2021-2024 vordert. Het afgelopen jaar is ingezet op het creëren van bewustwording, herkennen, doorverwijzen en het versterken van de samenwerking.  Er is een start gemaakt met het vernieuwen van het Taalpact. De eerste voorbereidingen voor de evaluatie van het Hoofdlijnenbesluit Toekomst Promen zijn getroffen. Er is een aanzet gemaakt voor een plan van aanpak.  Er is een armoedeonderzoek door een extern bureau uitgevoerd, wat heeft geleid tot een herijkt minimabeleid. Vanuit het onderzoekstraject Verborgen Armoede van het Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek is gestart met een communicatiecampagne minimaregelingen gericht op zelfstandig ondernemers (doelgroep verborgen armen). Het externe onderzoek naar de effecten van het armoedebeleid is uitgevoerd. Dat heeft geleid tot het vastgestelde herijkte en verruimde minimabeleid.  De pilot Jongerenperspectief is gestart. Het Jongerenperspectief bevindt zich nog in de opstartfase en is daarom nog niet geëvalueerd. Het project Vroegsignalering Schulden is geïmplementeerd naar een structurele taak binnen de Schulddienstverlening.  Als uitvloeisel van de Nederlandse Schulphulproute is de verkorting van het Wsnp-traject (wet schuldsanering natuurlijke personen) geïmplementeerd.
X
Organisatie en financiën van zorg
X
AMBITIE Als gemeente én samenleving zullen we de komende jaren keuzes moeten maken om te komen tot een goede afbakening van wat wel en niet onder (jeugd)zorg én de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. We zetten in op meer laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning en het vergroten van de nabijheid van zorgaanbieders. Daarnaast is samenwerking tussen gemeente, het preventieteam, huisartsen, Welzijn Krimpenerwaard, (passend) onderwijs, jeugdwerkers en zorgaanbieders essentieel. We maken duidelijke afspraken en voeren adequate controle uit op de financiën.
ER-DOEL We zetten in op een robuuster systeem en het meer versterken van het informele netwerk.
SUBDOELEN Meer passend aanbod en verbindingen in het preventief domein. Meer inzet op (financiële) doelmatigheid bij maatwerkvoorzieningen zorg.
WE METEN ·         Aantal unieke cliënten jeugd (bron: Csam).
·         Percentage herhaald beroep op jeugdzorg (bron: CBS).
·         Percentage positief tegenover effect ondersteuning (jeugdigen) (bron: clientenervaringsonderzoek).
·         Aantal unieke Wmo-cliënten (bron:Csam).
·         Percentage positief tegenover effect Wmo-ondersteuning (bron: clientenervaringsonderzoek)..
·         Sociaal vangnet (bron: burgerpeiling, www.waarstaatjegemeente.nl).
INSPANNINGEN 2023 We voeren pilots en projecten uit. Zoals Aanpak complexe scheidingen, Jeugdondersteuner Huisartsen en Welzijn op recept. Maar ook andere projecten die wij noemen onder andere ambities, zoals Kinderopvang Plus en Wijk GGD. Deze projecten zijn gericht op normaliseren, vroegsignalering en preventie. We komen tot nieuwe inkoopkaders voor 2025 in regionaal verband.
We geven invulling aan het opdrachtgeverschap van het Sociaal Preventieteam. We sturen via de subsidieverstrekking voor het gezamenlijke werkplan van de partners van het Sociaal Preventieteam. We versterken de integrale werkwijze in de toegang Sociaal Domein.
We verstevigen de samenwerkingsstructuur in de regio.
In 2023 draait een een pilot continu meten van cliëntervaring. Bij goede resultaten wordt deze werkwijze geborgd in het regulier werkproces waarmee betere sturingsinformatie wordt beoogd.
MIDDELEN 2023 Structureel €50.000 voor 2e Jeugdondersteuner. Structureel €150.000 voor samenwerkingsstructuur regio
Structureel €30.000 voor aanpak complexe scheidingen. Structureel: Toegang Sociaal Domein PM
Structureel €83.000 voor Preventieteam.
VERANTWOORDING De bovengenoemde projecten zijn volgens plan en binnen de financiële kaders uitgevoerd. Hiermee zijn kwetsbare groepen, zowel kinderen als volwassenen, eerder in beeld en kunnen we tijdig advies geven en/of passende ondersteuning bieden om erger te voorkomen. Het Sociaal Preventieteam heeft binnen de financiële kaders uitvoering gegeven aan hun werkplan 2023, waarbij ingezet is op versterken van sociale cohesie, passende ondersteuning en samenwerking met elkaar en andere partners. Het kaderdocument voor de inkoop van Wmo en Jeugdzorg is vastgesteld. De kaders sturen op kwaliteit en effectiviteit van de zorg. Voor de doorontwikkeling van de Toegang tot het sociaal domein is een kaderdocument vastgesteld als vertrekpunt naar een meer integrale werkwijze, samen met onze ketenpartners binnen de daarvoor beschikbare budgetten.  De samenwerkingsstructuur in de regio is verstevigd door het inrichten van een regionale werkorganisatie als belangrijke stap in de vorming van een gemeenschappelijke regeling in de toekomst. Een pilot voor het continue meten van clientervaringen is gestart.

Relatie met verbonden partijen

Terug naar navigatie - Relatie met verbonden partijen

Deelname in de volgende verbonden partij(en) draagt bij aan het uitvoeren van activiteiten en realiseren van de doelstellingen binnen dit programma. Voor verdere toelichting over de verbonden partijen verwijzen we u naar paragraaf F. Verbonden Partijen en bijlage 1.

Verbonden Partijen
- Werkvoorzieningschap Promen
- Hecht (vh RDOG Hollands Midden)

Financieel overzicht

Terug naar navigatie - Financieel overzicht

In onderstaand overzicht zijn de totale financiën van dit programma weergegeven. De hiervoor gepresenteerde beleidsspeerpunten zijn hier onderdeel van.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten
0.10 Mutaties reserves 0 0 0 0 0
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie -9.910 -6.308 -11.794 -10.940 855
6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen -734 -772 -1.184 -1.035 149
6.3 Inkomensregelingen -17.463 -15.316 -19.876 -19.198 678
6.4 WSW en beschut werk -4.312 -3.516 -3.317 -3.196 122
6.5 Arbeidsparticipatie -876 -1.141 -1.268 -1.202 66
6.6 Hulpmiddelen en diensten WMO -1.955 -3.171 -3.019 -2.860 159
6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ -9.265 0 0 0 0
6.71A Huishoudelijke hulp (WMO) -547 -5.831 -4.836 -4.705 131
6.71B Begeleiding (WMO) 0 -3.744 -3.958 -3.901 56
6.71C Dagbesteding (WMO) 0 -989 -971 -1.000 -29
6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO) -389 -534 -551 -499 51
6.72 Maatwerkdienstverlening 18- -12.940 0 0 0 0
6.72A Jeugdhulp begeleiding -646 -4.687 -4.461 -4.732 -271
6.72B Jeugdhulp behandeling 1 -3.193 -3.047 -2.877 170
6.72C Jeugdhulp dagbesteding 1 -1.233 -1.572 -1.715 -143
6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig -651 -1.204 -1.164 -1.222 -58
6.73A Pleegzorg 0 -927 -691 -669 22
6.73B Gezinsgericht 0 -2.356 -1.257 -1.327 -70
6.73C Jeugdhulp met verblijf overig 0 -906 -1.160 -1.327 -167
6.74A Jeugd behandeling GGZ zonder verblijf 0 -2.596 -2.711 -2.646 65
6.74B Jeugdhulp crisisLTAGGZ-verblijf 0 -1.128 -1.465 -970 495
6.74C Gesloten plaatsing 0 -43 -358 -345 13
6.81 Geescaleerde zorg 18+ -357 0 0 0 0
6.81A Beschermd wonen (WMO) 0 -450 -443 -410 33
6.81B Maatschappelijke- en vrouwenopvang (WMO) -515 -535 -561 -543 19
6.82 Geescaleerde zorg 18- -4.571 0 0 0 0
6.82A Jeugdbescherming -763 -3.319 -3.071 -2.828 243
6.82B Jeugdreclassering 0 0 -94 -85 9
Totaal Lasten -65.892 -63.900 -72.830 -70.232 2.598
Baten
0.10 Mutaties reserves 0 0 0 0 0
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 6.343 912 8.333 7.546 -787
6.2 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen 84 0 164 176 12
6.3 Inkomensregelingen 10.256 10.113 11.616 11.662 46
6.4 WSW en beschut werk 0 0 0 0 0
6.5 Arbeidsparticipatie 6 0 208 173 -35
6.6 Hulpmiddelen en diensten WMO 23 97 101 98 -3
6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ 59 0 0 0 0
6.71A Huishoudelijke hulp (WMO) 0 0 0 0 0
6.71B Begeleiding (WMO) 0 913 0 0 0
6.71C Dagbesteding (WMO) 0 0 0 0 0
6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO) 351 290 350 258 -92
6.72 Maatwerkdienstverlening 18- 0 0 0 0 0
6.72A Jeugdhulp begeleiding 0 0 0 0 0
6.72B Jeugdhulp behandeling 0 0 0 0 0
6.72C Jeugdhulp dagbesteding 0 0 0 0 0
6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig 0 0 0 0 0
6.73A Pleegzorg 0 0 0 0 0
6.73B Gezinsgericht 0 0 0 0 0
6.73C Jeugdhulp met verblijf overig 0 0 0 0 0
6.74A Jeugd behandeling GGZ zonder verblijf 0 0 0 0 0
6.74B Jeugdhulp crisisLTAGGZ-verblijf 0 0 0 0 0
6.74C Gesloten plaatsing 0 0 0 0 0
6.81 Geescaleerde zorg 18+ 998 0 0 0 0
6.81A Beschermd wonen (WMO) 0 0 956 845 -111
6.81B Maatschappelijke- en vrouwenopvang (WMO) 0 0 0 0 0
6.82 Geescaleerde zorg 18- 0 0 0 0 0
6.82A Jeugdbescherming 1 0 0 0 0
6.82B Jeugdreclassering 0 0 0 0 0
Totaal Baten 18.122 12.324 21.727 20.758 -969
Saldo van baten en lasten -47.771 -51.576 -51.102 -49.474 1.629
Stortingen
0.10 Mutaties reserves -2.029 0 -4.190 -3.899 290
Onttrekkingen
0.10 Mutaties reserves 1.202 252 1.879 1.316 -563
Mutaties reserves -827 252 -2.310 -2.583 -272

6.10 Samenkracht en burgerparticipatie

Terug naar navigatie - 6.10 Samenkracht en burgerparticipatie

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -9.910 -6.308 -11.794 -10.940 855
Baten 6.343 912 8.333 7.546 -787

Toelichting - 6.10 Samenkracht en burgerparticipatie

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.10 Samenkracht en burgerparticipatie

Doordat we de definitieve beschikking voor de aangevraagde SPUK- regeling 2023-2026 pas in mei 2023 ontvingen zijn in 2023 niet alle geplande activiteiten volledig ingezet. Het niet uitvoeren van het volledige uitvoeringsprogramma heeft in 2023 tot een eenmalig voordeel van €145.000,- geresulteerd. Omdat gemeenten op 1 januari 2023 nog geen zekerheid over de middelen en de hoogte van het aan te vragen bedrag hadden, is 20% van het toegekende budget per onderdeel naar 2024 meegenomen. De niet bestede middelen dienen terugbetaald te worden. 

Voor inburgering heeft de gemeente in 2023 een tweetal specifieke uitkeringen van het Rijk ontvangen voor het beschikbaar stellen van voorzieningen aan inburgeringsplichtigen die onder de nieuwe Wet Inburgering (WIb) vallen. Deze bijdrage is gebaseerd op een eerste inschatting van het Rijk. Daarnaast is voor het niet besteedbare bedrag 2022 van de reserveringsregeling gebruik gemaakt. De instroom van inburgeraars in de gemeente waren in zijn totaliteit lager dan verwacht waardoor uitgaven achterbleven. Dit vertaalt zich in een voordeel bij de lasten € 795.000. Het onbenutte bedrag van deze specifieke uitkeringen kan middels een reserveringsregeling in 2024 alsnog besteed worden.

Op het incidentele krediet Transformatie SD is in 2023 van de lopende projecten (o.a. project toegang, datagedreven werken, innovatiefonds) nog een bedrag van € 411.000 beschikbaar. De uitvoering van deze projecten lopen in 2024 door.

Ten opzichte van de bijgestelde begroting 2023 zorgt de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor een deel van de overschrijding. In de paragraaf Opvang Vluchtelingen wordt het totale beeld geschetst van de baten en lasten met betrekking tot de opvang van de Oekraïense vluchtelingen waarbij er per saldo sprake is van een hogere compensatie dan gepaard gaande lasten.

6.20 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

Terug naar navigatie - 6.20 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -734 -772 -1.184 -1.035 149
Baten 84 0 164 176 12

Toelichting - 6.20 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.20 Toegang en eerstelijnsvoorzieningen

Voor de voorbereiding en realisatie van de vernieuwde Toegang Sociaal Domein (project Integrale Toegang) is vanuit de ontvangen POK-middelen (extra gelden van het rijk om de gemeentelijke dienstverlening aan inwoners in een kwetsbare positie te versterken) een incidenteel budget gereserveerd. Hiervan is in 2023 een bedrag van €155.000 nog niet besteed. Voorgesteld wordt dit bedrag via bestemming rekening resultaat over te hevelen om de geplande activiteiten in 2024 uit te voeren. 

6.30 Inkomensregelingen

Terug naar navigatie - 6.30 Inkomensregelingen

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -17.463 -15.316 -19.876 -19.198 678
Baten 10.256 10.113 11.616 11.662 46

Toelichting - 6.30 Inkomensregelingen

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.30 Inkomensregelingen

De gemeente ontvangt van het rijk een gebundelde uitkering voor het bekostigen van uitkeringen in het kader van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 en voor de inzet van loonkostensubsidies (BUIG). Deze gebundelde uitkering is niet afdoende om de gemaakte uitkeringslasten volledig te dekken en daarom moet dit uit eigen middelen aangevuld worden. Onder voorwaarden kan de gemeente een beroep doen op de vangnetuitkering dat een deel van het tekort dekt. Voor 2023 blijven wij onder het drempelbedrag waardoor de gemeente niet in aanmerking komt voor een vangnetuitkering.  Door het lagere uitkeringsbedrag waren in 2023 niet alle eigen middelen benodigd waardoor er op de lasten een incidenteel voordeel van €220.000 is ontstaan. 

De regeling eenmalige energietoeslag Krimpenerwaard 2023 is gestart. Deze regeling biedt huishoudens met een laag inkomen (130% van het sociaal minimum) een eenmalige tegemoetkoming van €1.300 ter compensatie voor de fors gestegen energiekosten. De aanvraagperiode loopt van 16 oktober 2023 tot en met 30 juni 2024. In 2023 is aan 1.939 huishoudens de energietoeslag uitbetaald. Om de aanvragen die in 2024 binnenkomen te kunnen uitbetalen, wordt het nog niet bestede budget van €487.000 overgeheveld naar 2024.

Bij de lasten van de bijzondere bijstand is een incidenteel nadeel van €52.000 ontstaan.  De hogere kosten worden voornamelijk verklaard door huisvesting aan statushouders, waar via de bijzondere bijstand inrichtings- en stofferingskosten wordt verstrekt. 

Op het minimabeleid is een voordeel van €67.000 op de lasten. Het voordeel zit grotendeels (€51.000) bij Het Volwassenfonds Sport- en Cultuur. Dit fonds maakt sport- en cultuurdeelname mogelijk voor inwoners van 18 jaar en ouder die een besteedbaar inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Het volwassenenfonds krijgt de komende jaren meer bekendheid waardoor het aantal deelnemers naar verwachting toeneemt. 

 

6.40 WSW en beschut werk

Terug naar navigatie - 6.40 WSW en beschut werk

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -4.312 -3.516 -3.317 -3.196 122
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.40 WSW en beschut werk

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.40 WSW en beschut werk

In afwachting van de definitieve afrekening 2023 die we in juni 2024 ontvangen, is op Beschut werken een incidenteel positief resultaat van €120.000 behaald. Dit voordeel is voornamelijk aan twee oorzaken toe te rekenen. In 2023 was het aantal plaatsingen (22 fte) voor beschut wonen lager dan de taakstelling en extra beschikbaar gestelde plekken (26 fte). Daarnaast is het terug te ontvangen bedrag vanuit de definitieve afrekening 2022 Prowork (terugbetaling van de  gemeentelijke bijdrage) in 2023 ontvangen en op de lasten gecorrigeerd.  

6.50 Arbeidsparticipatie

Terug naar navigatie - 6.50 Arbeidsparticipatie

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -876 -1.141 -1.268 -1.202 66
Baten 6 0 208 173 -35

Toelichting - 6.50 Arbeidsparticipatie

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.50 Arbeidsparticipatie

Het voordeel op de lasten bij het re-integratiebudget doet zich voornamelijk voor bij twee onderdelen. Enerzijds door een verminderde inzet van de Arrivapas. Toekenning van reiskosten op basis van de werkelijke afgelegde reisafstand bleek in veel gevallen goedkoper. Het effect is €27.000 lagere kosten. Ten tweede zijn er relatief veel plaatsingen bij reguliere werkgevers geweest i.p.v. bij Promen. Hierdoor waren begeleidingskosten aan Promen €25.000 lager.  

6.60 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

Terug naar navigatie - 6.60 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -1.955 -3.171 -3.019 -2.860 159
Baten 23 97 101 98 -3

Toelichting - 6.60 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.60 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

Op de regeling medische meerkosten is net als voorgaande  jaren een voordeel op de lasten van €81.000. Deze regeling is per 1 mei 2021 van kracht en ondanks verruiming van de voorwaarden per 1 januari 2023 om de doelgroep te vergroten, is het aantal gebruikers in 2023 minimaal toegenomen.  De verwachting is dat deze trend zich voortzet.

Daarnaast is er in 2023 minder gebruik gemaakt van het collectief vraagafhankelijke vervoer of zijn er door de gebruikers kortere ritten gereden. Dit maakt dat de kosten €89.000 lager uitvallen dan verwacht. 

 

6.71A Huishoudelijke hulp (WMO)

Terug naar navigatie - 6.71A Huishoudelijke hulp (WMO)
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -547 -5.831 -4.836 -4.705 131
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.71A Huishoudelijke hulp (WMO)

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.71A Huishoudelijke hulp (WMO)

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023 is er een onderschrijding van €106.000 op de lasten voor hulp bij het huishouden (hbh). Het aantal WMO aanvragen en de benodigde zorgbehoefte (zorgzwaarte pakket) zijn kosten bepalend.

6.71B Begeleiding (WMO)

Terug naar navigatie - 6.71B Begeleiding (WMO)
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 0 -3.744 -3.958 -3.901 56
Baten 0 913 0 0 0

Toelichting - 6.71B Begeleiding (WMO)

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.71B Begeleiding (WMO)

Uit de afrekening van de SVB blijkt dat de uitnutting van de PGB’s begeleiding en dagbesteding €76.000 lager is dan verwacht.  Op  de geleverde zorg in natura zijn de kosten €21.000 hoger uitgevallen dan begroot.

Toelichting - 6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO)

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.71D Overige maatwerkarrangementen (WMO)

De lasten voor de Wmo Maatwerkarrangementen zijn € 51.000 lager dan begroot. Dit voordeel wordt voornamelijk door de inzet Wijk GGD veroorzaakt. het incidentele voordeel bedraagt € 39.000.

Op basis van de CAK rapportage is de daadwerkelijke afgedragen eigen bijdragen 2023 voor de Wmo maatwerkvoorzieningen  €93.000 lager dan de primaire begroting. De lagere opbrengst wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er in 2023 eenmalig een nog te ontvangen saldo van €69.000 was opgenomen die niet meer gerealiseerd wordt. Deze bijdrage was op basis van de opgelegde eigen bijdrage bepaald en is later door het CAK gecorrigeerd waardoor de daadwerkelijke afgedragen eigen bijdrage lager uitviel. 

6.72A Jeugdhulp begeleiding

Terug naar navigatie - 6.72A Jeugdhulp begeleiding
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -646 -4.687 -4.461 -4.732 -271
Baten 0 0 0 0 0

6.72B Jeugdhulp behandeling

Terug naar navigatie - 6.72B Jeugdhulp behandeling
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 1 -3.193 -3.047 -2.877 170
Baten 0 0 0 0 0

6.72C Jeugdhulp dagbesteding

Terug naar navigatie - 6.72C Jeugdhulp dagbesteding
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 1 -1.233 -1.572 -1.715 -143
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.72C Jeugdhulp dagbesteding

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.72C Jeugdhulp dagbesteding

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023, is er een overschrijding van €143.000 op de lasten voor jeugdhulp dagbesteding.

6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig

Terug naar navigatie - 6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -651 -1.204 -1.164 -1.222 -58
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.72D Jeugdhulp zonder verblijf overig

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023 is er een onderschrijding van €58.000 op de jeugdhulp (zonder verblijf). Daarnaast is de regionale bijdrage aan RWO €21.000 lager uitgevallen.

6.73B Gezinsgericht

Terug naar navigatie - 6.73B Gezinsgericht
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 0 -2.356 -1.257 -1.327 -70
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.73B Gezinsgericht

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.73B Gezinsgericht

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023 is er een overschrijding van €70.000 op de lasten voor jeugd gezinsgericht. Dit heeft een directe relatie met de afgegeven indicaties 2023. 

6.73C Jeugdhulp met verblijf overig

Terug naar navigatie - 6.73C Jeugdhulp met verblijf overig
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 0 -906 -1.160 -1.327 -167
Baten 0 0 0 0 0

Toelichting - 6.73C Jeugdhulp met verblijf overig

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.73C Jeugdhulp met verblijf overig

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023 is er een overschrijding van €167.000 op de lasten voor jeugdhulp behandeling. Dit komt door het minder verstrekken van indicatie dan verwacht. Ten opzichte van 2022 zijn het aantal indicaties in 2023 lager uitgevallen. 

Toelichting - 6.74A Jeugd behandeling GGZ zonder verblijf

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.74A Jeugd behandeling GGZ zonder verblijf

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, maar in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023 is er een onderschrijding van €65.000 op de lasten voor jeugd behandeling GGZ (zonder verblijf). 

Toelichting - 6.74B Jeugdhulp crisisLTAGGZ-verblijf

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.74B Jeugdhulp crisisLTAGGZ-verblijf

De lasten voor crisis jeugdhulp is €495.000 lager dan begroot. Bij de 2e tussenrapportage 2023 was op basis van indicatie en geboekte kosten over het 1e half jaar de prognose bijgesteld. Echter blijkt de inschatting te hoog of is er zorg op andere onderdelen (bijvoorbeeld dagbestedingen, jeugdhulp met verblijf) binnen de jeugdhulp ingezet. 

6.74C Gesloten plaatsing

Terug naar navigatie - 6.74C Gesloten plaatsing
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 0 -43 -358 -345 13
Baten 0 0 0 0 0

6.81A Beschermd wonen (WMO)

Terug naar navigatie - 6.81A Beschermd wonen (WMO)
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten 0 -450 -443 -410 33
Baten 0 0 956 845 -111

Toelichting - 6.81A Beschermd wonen (WMO)

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.81A Beschermd wonen (WMO)

Op basis van de werkelijk geleverde zorg wordt de afrekening voor de compensatieregeling beschermd wonen door de regio opgesteld. Dit is conform de regionale inkoopvoorwaarde zoals overeengekomen. In de afrekening is het aandeel voor de Krimpenerwaard €110.000 lager uitgevallen. 

6.82 Geëscaleerde zorg 18-

Terug naar navigatie - 6.82 Geëscaleerde zorg 18-

  

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -4.571 0 0 0 0
Baten 0 0 0 0 0

6.82A Jeugdbescherming

Terug naar navigatie - 6.82A Jeugdbescherming
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Lasten -763 -3.319 -3.071 -2.828 243
Baten 1 0 0 0 0

Toelichting - 6.82A Jeugdbescherming

Terug naar navigatie - Toelichting - 6.82A Jeugdbescherming

Ten opzichte van de begroting, die primair wordt vastgesteld op basis van de realisatie 2022 en de prijs 2023, en in de tweede tussentijdse rapportage 2023 nog is bijgesteld op een inschatting van de zorgvraag in 2023, is er een onderschrijding van €205.000 op de lasten voor jeugdbescherming. De trajecten jeugdbescherming betreft een intensieve zorgvraag waarbij een paar cliënten meer of minder qua kosten het verschil kunnen maken. Daarnaast is de jaarlijkse bijdrage aan de GGD €39.000 lager uitgevallen.

Storting/Onttrekking reserves

Terug naar navigatie - Storting/Onttrekking reserves

De financieel consulent kan hier zijn informatie kwijt dat hij distilleert uit onderstaande financiële tabel in geval aan lasten en/of batenkant een over- of onderschrijding is groter gelijk aan 50k.
Deze tekst komt NIET in het uiteindelijke document.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2022 Primitief 2023 Begroting 2023 Rekening 2023 SALDO 2023
Stortingen -2.029 0 -4.190 -3.899 290
Onttrekkingen 1.202 252 1.879 1.316 -563

Toelichting - Storting/Onttrekking programma sociaal domein

Terug naar navigatie - Toelichting - Storting/Onttrekking programma sociaal domein

Het nadelige saldo wordt veroorzaakt door een lagere storting aan reserves dan begroot. Dit wordt met name veroorzaakt door een afwijkende onttrekking met betrekking tot de opvang Oekraïne. In de paragraaf Opvang Vluchtelingen wordt het totale beeld geschetst van de baten en lasten met betrekking tot de opvang van de Oekraïense vluchtelingen waarbij er per saldo sprake is van een hogere compensatie dan gepaard gaande lasten.

Het nadelige saldo wordt veroorzaakt door de lagere onttrekkingen aan de reserves. Het betreft voornamelijk het project transformatieplan €460.000 en de lasten voor Preventieteam €86.000. Dit heeft geen invloed op het resultaat.