Aanbiedingsbrief

Geachte raadsleden,

Graag bieden wij u de Jaarstukken aan waarin wij terugkijken op het jaar 2023. Met de jaarrekening leggen wij verantwoording aan u af over het in 2023 uitgevoerde beleid en de realisatie van de beoogde doelen. Wij gaan in op wat we bereikt hebben (doelen), wat we daarvoor gedaan hebben (resultaten en inspanningen) en wat dat heeft gekost.

2023 was een jaar waarin we voor grote maatschappelijke opgaven gesteld stonden en tegelijkertijd te maken hadden met veel financiële onzekerheden en uitdagingen. Wij zijn er trots op dat het desondanks is gelukt een groot deel van onze voorgenomen doelen en ambities voor onze inwoners en bedrijven te realiseren en samen stappen vooruit te zetten. 

Het Collegeprogramma Vitaal Vooruit 2022-2026 is gericht op het optimaliseren van vitale gemeenschappen en inwoners, vitale kernen en een vitaal buitengebied. In de begroting 2023 zijn de inspanningen opgenomen die deze ambitie en doelen dichterbij moeten brengen.

Als het gaat om vitale inwoners en gemeenschappen streven we naar een inclusieve samenleving waarbij we nadrukkelijk inzetten op het versterken van het informele netwerk van inwoners en  toegankelijke algemene maatschappelijke voorzieningen. In 2023 is het minimabeleid herijkt en zijn grote stappen gezet om te komen tot een integrale toegang sociaal domein. De wachtlijsten WMO zijn, dankzij de extra capaciteit die uw raad beschikbaar stelde, inmiddels ingelopen.

Verschillende crises vroegen om extra inzet en capaciteit van de gemeente. De kosten voor levensonderhoud, het algehele prijsniveau en de inflatie zijn fors gestegen. Bijna 2000 aanvragen om tegemoetkoming in de energiekosten zijn in behandeling genomen en ook was er zorg voor de gedupeerden van de kindertoeslagaffaire. Dit naast een grote en toenemende mate complexe zorgvragen.  

In het sociaal domein werken we veel samen met maatschappelijke partners en we kopen veel zorg regionaal in. De Regionale Werkorganisatie, vooruitlopend op een gemeenschappelijke regeling sociaal domein, krijgt steeds meer vorm. Doel hiervan is onze inwoners nog beter en efficiënter van dienst te kunnen zijn.   

Vitale kernen vragen om voldoende woningen, voorzieningen en werkgelegenheid. Onze lokale woningbehoefte is groot. Tegelijkertijd zijn we afhankelijk van de provincie en het rijk om te kunnen bouwen en daarmee te voorzien in die behoefte. In 2023 is zowel ambtelijk als bestuurlijk op verschillende niveaus en aan verschillende tafels, het belang van voldoende woningen voor een vitale Krimpenerwaard voor het voetlicht gebracht. Het Toekomstperspectief Vitaal Krimpenerwaard dat uw raad op 30 mei 2023 vaststelde dient als instrument voor die lobby. Om de bedrijvigheid voor de komende jaren te borgen is eind 2023 een visie op bedrijventerrein aan uw raad aangeboden.   

Er is gewerkt aan vele projecten in de openbare ruimte, de veerstoep in Bergambacht is in 2023 opgeleverd en het geactualiseerde Integraal Huisvestingsplan Onderwijs is aan uw raad aangeboden.  

Voor een vitaal buitengebied, is vooral ingezet op het faciliteren van een goede samenwerking tussen agrariërs, provincie, waterschappen en gemeente. Samen willen we komen tot een toekomstperspectief dat haalbaar en gezond is en waarin boeren weer met vertrouwen kunnen ondernemen. In 2023 is gezorgd dat de relatie met en tussen deze partners is onderhouden en verstevigd. 
Wij hebben zorg over de landelijke ontwikkelingen en onzekerheden die invloed hebben op hoe we deze grote opgaven kunnen blijven aanpakken.  

Krimpenerwaard staat er, zeker in vergelijking met andere gemeenten, relatief goed en gezond voor. De lokale lasten voor onze inwoners zijn relatief laag. Toch zijn er zorgen voor de middellange termijn vanwege de nog altijd grote onzekerheid over de uitkering vanuit het rijk. Veel taken worden incidenteel en met een specifieke doeluitkering bekostigd. Onze opgaven vragen daarentegen om een langlopend en structurele inzet.  

De opvang van vluchtelingen en de taakstellingen voor statushouders vragen veel van de gemeente. Veel van de werkzaamheden zijn en worden uitgevoerd door medewerkers die hiervoor tijd vrijmaken door andere werkzaamheden lager te prioriteren. Op de langere termijn is, bij een gelijkblijvende of stijgende opgave, dit geen duurzame oplossing.   

Hoewel onze inwoners in het algemeen tevreden zijn over onze dienstverlening, wat blijkt uit verschillende onderzoeken die eerder zijn uitgevoerd, is er ook in 2023 veel aandacht besteedt aan het verder verbeteren van die dienstverlening. Er is nadrukkelijk gestuurd op het sneller afhandelen van telefoontjes en e-mails. Ook is een toenemend aantal producten via de website aan te vragen en is door een ervaringsdeskundige meegedacht over een website die ook goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. Uw raad is ook geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek naar servicepunten.   

Als gevolg van de krappe arbeidsmarkt zijn de loonkosten gestegen en moet nog altijd voor een groot deel van de vacatures tijdelijk en tegen hogere kosten worden ingehuurd. Dankzij actief recruitment en een herijking van ons functieboek lukt het ons om na verloop van tijd nieuwe medewerkers aan te trekken of intern door te laten stromen. Wij zullen de komende jaren nog actief in moeten blijven zetten om de vacatures gevuld te krijgen en te houden. 

Er zijn in 2023 mooie stappen gezet om nieuwe huisvesting voor de buitendienst en een nieuw gemeentehuis in Bergambacht te realiseren. Hiermee komt ook het samenwerken op één locatie en het verder vergroten van de dienstverlening voor onze inwoners weer dichterbij.  

Wij sluiten het jaar 2023 af met een positief resultaat van 3,8 miljoen. Dit resultaat is het gevolg van verschillende voor- en nadelen. Per begrotingsprogramma worden de afwijkingen, in positieve en in negatieve zin, inzichtelijk gemaakt en verder toegelicht. 

Dit betekent niet dat de gemeente Krimpenerwaard zich in financiële zin geen zorgen hoeft te maken. De onzekerheid en zorgen over de bijdrage uit het gemeentefonds  voor de middellange termijn maakt dat onze aandacht voor de toekomstige financiële positie onverminderd groot blijft.  Met uw raad zijn we in gesprek om de begroting ook structureel sluitend te krijgen en te houden. 

Wij verwachten dat u met deze jaarstukken goed inzicht krijgt in de gerealiseerde doelen in 2023. Voor zover als mogelijk zijn de structurele financiële gevolgen uit de jaarrekening verder uitgewerkt en meegenomen in de behandeling in de eerste tussentijdse rapportage 2024 en/of de kadernota 2025.

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard
de secretaris,                                        de burgemeester,

 

J. Hennip                                                Ir. J. Beenakker