Inzet in het kader van de coronacrisis
In 2020 en 2021 hebben veel medewerkers zich ingespannen in het kader van de coronacrisis. De enorme inzet voor en betrokkenheid bij onze inwoners en ondernemers is groot. Er werd en wordt continu een balans gezocht tussen de prioriteit bij de crisisorganisatie, de dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers en tegelijk de zorg als werkgever voor onze eigen medewerkers.
Crisisorganisatie regionaal en lokaal
De crisisorganisatie op regionaal niveau bestond uit een regionaal beleidsteam dat één maal per twee weken bijeen kwam en een regionaal operationeel team dat ook per twee weken bijeen kwam. Onze gemeente was in beide teams vertegenwoordigd. Op gemeentelijk niveau is gemiddeld twee maal per maand het kernteam (digitaal) bijeen geweest. De gemeentelijke boa’s, het politieteam Krimpenerwaard, boa Staatsbosbeheer, boa Zuid Hollands Landschap en gemeentelijke waarnemers zijn ook in 2021 ingezet voor toezicht en handhaving op de naleving van de noodverordeningen.
Omgevingsanalyses
Om goed te kunnen monitoren wat er onder de inwoners in onze gemeente leefde en waar we als gemeentelijke organisatie direct op zouden moeten en kunnen inspelen, zijn (naast regionale analyses vanuit de Veiligheidsregio) specifieke lokale omgevingsanalyses opgezet. Hierdoor ontstond een goed sfeerbeeld van wat er leefde bij onze inwoners; zeker na afkondiging van weer nieuwe coronamaatregelen.
Ondersteunen inwoners via reguliere processen
De gemeente heeft in 2021 via de reguliere bestuurlijke en ambtelijke overleggen met verschillende maatschappelijke partijen en ondernemers gemonitord waar ondersteuning en hulp noodzakelijk was. Inwoners die behoefte hadden aan ondersteuning en/of zorg, zijn via de reguliere processen van de gemeente zo goed mogelijk ondersteund.
Denktank: bundeling van denkkracht en samenwerking
In 2021 is de Denktank ‘Samen voor een vitale Krimpenerwaard’ op initiatief van de gemeente opgericht. We werkten samen met vertegenwoordigers uit diverse sectoren van de samenleving (zoals zorg en welzijn, winkeliers/horeca, cultuur, sport, jeugd, kerken). De gemeente is hierbij een gelijkwaardige partner. Er komen ideeën uit de deelnemersgroep, de vertegenwoordigers hebben deze uitgezet bij hun achterban, en het werd gezamenlijk opgepakt. Mensen organiseerden zelf en hielpen elkaar. Als het nodig was, ondersteunden we als gemeente. Via deze Denktank had de gemeente ook direct een beeld van wat er leefde in de samenleving. De Denktank heeft veel activiteiten georganiseerd en heeft goed gefunctioneerd als netwerk voor de verschillende maatschappelijke partijen. Met de bezinningsmomenten van oktober/november 2021 in de verschillende kernen (waarbij collegeleden aanwezig waren) is de Denktank afgerond. De deelnemers weten elkaar nu te vinden.
Jongeren
In 2021 hebben de jongeren in het bijzonder aandacht gekregen. Zij zijn aangesloten bij de Denktank en hieruit is het spel The Hunted ingekocht. Team Sportservice Krimpenerwaard en Stichting Jeugd en Jongerenwerk hebben het spel al meerdere malen succesvol voor de jeugd in de Krimpenerwaard georganiseerd.
Kinderen hebben het zwaar gehad doordat corona voor extra stress in veel huishoudens heeft gezorgd. De gemeente heeft hen extra aandacht gegeven door het extra inkopen van 18 maanden huisbezoeken. Ook heeft de gemeente meegedaan aan Actie Pepernoot, dit initiatief gaf kinderen uit minima gezinnen een Sinterklaas-cadeautje.
Voor de kwetsbare jeugd zijn er verschillende (wanneer nodig digitale) feesten georganiseerd in samenwerking met lokale organisaties.
Welzijn
Voor de ouderen en de kwetsbare doelgroep is de opdracht van Kwadraad uitgebreid met extra contactmomenten en extra sociaal raadsliedenwerk om eenzaamheid in deze doelgroep te beperken. In samenwerking met Welzijn Krimpenerwaard is ook een regeling opgezet om mantelzorgers te ondersteunen.
Cultuur
Verschillende cultuurorganisaties hebben, wegens enorme druk van de coronamaatregelen op hun organisatie, in 2021 financiële ondersteuning gekregen. En in september heeft de Theater Tour plaatsgevonden, het idee hiervoor is ontstaan in de Denktank. Dit is een samenwerking tussen de verschillende theaters om de inwoners weer naar de theaters te trekken. Daarnaast is ingezet op de culturele netwerkvorming.
Ondernemers
Voor de ondernemersvragen is er binnen de gemeente een ‘corona ondernemersloket’ ingesteld. Daarbij is er verdere informatie over (steun)maatregelen verwerkt op een aparte webpagina voor ondernemers en in de nieuwsbrieven voor ondernemers. In de contacten en op de webpagina is tevens aandacht voor schulddienstverlening evenals een verwijzing naar Stichting Ondernemersklankbord (met een contactpersoon uit Krimpenerwaard).
Er is ook overleg geweest met winkeliersverenigingen, vaak naar aanleiding van aangekondigde, nieuwe maatregelen welke impact hebben op de ondernemers. Daarnaast zijn er ondernemers betrokken geweest bij de Denktank ‘’Samen voor een vitale Krimpenerwaard’’. Vanuit deze Denktank heeft de gemeente een Koop lokaal-campagne met input van lokale winkeliers uitgezet.
Tenslotte is er 2021 gewerkt met (financiële) ondersteuning bij controle van het coronatoegangsbewijs (CTB) en is er aandacht geweest voor de mogelijkheid van fasering en/of uitstel van betaling van belastingen via het SVHW. Voor inwoners en ondernemers is een TONK-regeling opgenomen in het bestedingsplan Sociaal Domein.
Belastingmaatregelen SVHW en gemeente
Om ondernemers en zzp-ers, maar ook andere inwoners met betalingsproblemen tegemoet te komen en tijdelijk financiële ruimte te geven, zijn maatregelen getroffen.
Men kan bij het SVHW kwijtschelding aanvragen voor privébelastingen. Betalingen kunnen ook in termijnen, dit kan bij het SVHW worden aangevraagd en loopt via automatische incasso. Ook kan bij het SVHW en/of de gemeente schriftelijk of per mail uitstel van betaling worden aangevraagd of een betalingsregeling getroffen worden.
Gemeentelijke dienstverlening
De dienstverlening aan onze inwoners is gedurende het hele jaar doorgegaan. Waar de meeste werkzaamheden vanuit huis konden worden opgepakt, bleef het KCC voor klanten fysiek bereikbaar. De dienstverlening bij het KCC is tijdens de lockdownperioden tot de meest noodzakelijke producten teruggebracht, om onnodig contact te voorkomen.
Dynamisch Herstelplan
Een aantal gemeenten stelde in 2021 herstelplannen op. De gemeente Krimpenerwaard heeft gekozen voor een praktischere aanpak. De acties en interventies die voortkomen uit het scenariodenken, samen met de activiteiten van de Denktank en de financiële impactanalyse vormen een dynamisch Herstelplan voor de gemeente Krimpenerwaard.
Bestedingsplan Sociaal Domein
Halverwege 2021 heeft een inventarisatie van bestedingswensen van coronamiddelen met betrekking tot Sociaal Domein geresulteerd in het bestedingsplan coronagelden Sociaal Domein. Hierover is een raadsinformatiebrief verstuurd. Voor dit bestedingsplan is in 2021 een bedrag in de begroting opgenomen van € 875.051 verdeeld over verschillende taakvelden. Van dit bestedingsplan is in 2021 reeds € 363.101 gerealiseerd. Aan het restant van het bestedingsplan wordt in 2022 invulling gegeven.
(Financiële) impactanalyse
De coronacrisis heeft impact op de gemeentelijke financiën. Gedurende 2020 en 2021 hebben wij met een impactanalyse ingeschat wat de mogelijke (financiële) impact is voor de gemeente Krimpenerwaard. De impactanalyse is periodiek geactualiseerd. De impactanalyse bevat de risico’s/onzekerheden van datgene wat ons in de gemeente Krimpenerwaard overkomt als gevolg van de coronacrisis. Per jaareinde hebben we de werkelijke kosten als gevolg van COVID-19 inzichtelijk gemaakt. Op basis van de impactanalyse waren we al voorbereid op de meeste kosten. We zagen ook dat bepaalde risico’s zich niet of minder voor hadden gedaan, er waren ook kosten die vooraf niet of onvoldoende ingeschat waren. Onder het kopje “Werkelijke kosten 2021” zijn de kosten verder uitgewerkt.