E. Bedrijfsvoering

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

Het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) geeft in artikel 14 aan dat de paragraaf bedrijfsvoering tenminste inzicht geeft in de stand van zaken en beleidsvoornemens ten aanzien van de bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering gaat over de manier waarop we middelen inzetten om onze taken te vervullen en de afgesproken resultaten te leveren. Dit alles op een zo effectief en ëfficient mogelijke manier.

Wij en de accountant zijn wederom tevreden met de constructieve samenwerking. Bij de interim controle zijn er meer afstemmomenten vooraf en tijdens de controle geweest. Dit leidt tot een efficiënt verloop van de jaarrekeningcontrole. We hebben de accountant ook meegenomen in de aanvullende beheersingsmaatregelen als gevolg van de COVID19.

Welke resultaten hebben we in 2022 bereikt?

Terug naar navigatie - Welke resultaten hebben we in 2022 bereikt?

We zien dat de dienstverlening goed op peil is en gewaardeerd wordt door onze inwoners. In de jaarplannen voor 2022 stond zowel op concernniveau alsook op teamniveau de dienstverlening aan de inwoner centraal. Samen werken aan een vitale, duurzame en gezonde Krimpenerwaard. Een gebied waar iedereen prettig woont, werkt en naar elkaar omkijkt. Door deze visie in alle jaarplannen concreet uit te werken in projecten ontstaat focus, samenhang en integraliteit. De concrete uitwerking en voortgang van de uitvoering van de verschillende projecten wordt door de individuele medewerkers zelf bijgehouden in een toegankelijk digitaal systeem zodat zowel op concernniveau als op team- en individueel niveau de voortgang eenvoudig kan worden gemonitord en zonodig bijgestuurd. 
In 2022 hebben we weer ingezet op het aanbieden van opleidingen. Dit zijn zowel opleidingen op vakinhoudelijk gebied, als ook op competenties en vaardigheden van onze medewerkers. Deze zijn gericht op de verbetering van de dienstverlening. Om het opleidingsaanbod verder te versterken is er gewerkt aan een nieuw opleidingsaanbod en een ander platform. 

Informatiebeveiliging en gegevensbescherming (privacy)
Er worden voortdurend stappen genomen om de informatiebeveiliging en gegevensbescherming op een hoger niveau te krijgen. Maar tegelijkertijd neemt de dreiging toe. De noodzaak om de weerbaarheid verder te verhogen blijft onverminderd aanwezig. In 2022 zijn daartoe diverse maatregelen getroffen. Zo is er onder andere een systeem aangeschaft voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van medewerkers. Hiermee wordt de komende 3 jaar de kennis op het gebied van privacybescherming en informatieveiligheid vergroot. Daarnaast is gestart met het geven van trainingen om de kennis over privacy te vergroten. Het beleid en het proces voor het behandelen van incidenten op het gebied van informatieveiligheid is geëvalueerd en bijgesteld. Op het gebied van gegevensbescherming zijn diverse beleidsdocumenten en procedures gereed gemaakt voor vaststelling in 2023. In 2022 zijn 13 incidenten geregistreerd waarbij in 8 gevallen sprake was van een datalek. Daarvan zijn er 3 gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat bij de overige geen risico was voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen. Deze zijn uitgesloten van de meldplicht. 

Informatiebeleid
In overeenstemming met het in 2020 vastgestelde informatiebeleid is geïnvesteerd in onderdelen voor de gemeentelijke dienstverlening .  Op het gebied van dienstverlening is geïnventariseerd en zijn mogelijkheden verkend om in het kader van zaak- en kaartgericht werken gebruik te maken van aanwezige en beschikbare informatie. De implementatie van Djuma, het zaak- en documenten systeem, levert een bijdrage aan de basis op orde resulterend in een betere dienstverlening. Vanuit Djuma zijn en worden koppelingen gelegd met andere applicaties om de registratie efficiënter en effectiever beschikbaar te hebben.
In de doorontwikkeling naar een data-gedreven organisatie hebben de eerste pilots geleid tot de ontwikkeling van diverse dashboards om daarmee zinvol gebruik te maken van en het combineren van beschikbare gegevens en hiermee de bedrijfsvoering te optimaliseren.
De komst van de Omgevingswet heeft geleid tot ontwikkeling en inrichting van de applicatie Centric Leef Omgeving (CLO) en hiermee aan te sluiten op het digitaal stelsel Omgevingswet. De implementatie van deze applicatie zal naar verwachting in het eerste kwartaal 2023 plaatsvinden. 

Telefooncentrale
De huidige gedateerde telefooncentrale dient vervangen te worden. Helaas heeft de eerder in VNG verband uitgevoerde aanbesteding niet tot een positief resultaat geleid. De aanbesteding welke in eigen hand heeft plaatsgevonden en de  ontwikkeling en inrichting van de telefooncentrale in 2022 leidt tot implementatie van de nieuwe telefooncentrale naar verwachting in het tweede kwartaal 2023.

Huisvesting
Conform de besluitvorming van de raad op 21 december 2021, is in 2022 onderzoek gedaan naar de definitieve locatie van het nieuw te bouwen gemeentehuis. De raad heeft op grond van de uitkomsten op 5 juli 2022 besloten over de definitieve locatie en het ontwerp-stedenbouwkundig plan voor de locatie vastgesteld. Ook is groen licht gegeven voor de opstelling van het voorlopig ontwerp. Ter uitvoering van deze besluiten heeft de Europese aanbesteding van de architect plaatsgevonden. Architectencombinatie Ector Hoogstad/DOOR is geselecteerd als architect omdat zij het beste voldoen aan de gestelde selectiecriteria. In 2023 neemt de raad een besluit over het voorlopig ontwerp en het realisatiebudget. Het voorontwerp-bestemmingsplan heeft in 2022 ter inzage gelegen.  Na verwerking van de inspraakreacties is het ontwerp-bestemmingsplan begin 2022 ter inzage gegaan. De raad neemt in 2023 een besluit over de vaststelling van  het bestemmingsplan.  

Ook zijn we verdergegaan met de planvorming en voorbereiding voor de centrale gemeentewerf.

Krimpenerwaard Vooruit!
In 2022 zijn we gestart met de uitvoering van project Krimpenerwaard Vooruit! De aanleiding hiervoor is dat politieke, economische en technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. De samenleving verandert, en daarmee ook de behoefte en verwachting van de inwoner. Als organisatie willen wij aan deze behoefte en verwachting voldoen, wat van ons vraagt dat wij mee-ontwikkelen. Om een toekomstbestendige, flexibele organisatie te zijn, moeten we ons werk op een andere manier gaan doen. Resultaat en proces worden leidend. Daarvoor is een andere aanpak, een andere rol, een andere houding en ander gedrag nodig. Dit is samen te vatten onder de noemer ‘organisatiecultuur’. 
De huidige cultuur hebben we afgelopen jaar in kaart gebracht. Ook hebben we de gewenste cultuur geschetst, met vijf speerpunten als leidraad. Collega’s gaven aan dat zij op dit moment werkplezier ervaren, de organisatie als warm bestempelen en de vrijheid die zij krijgen waarderen. Tegelijkertijd is er ook behoefte aan sturing, zou het vaker geven van feedback ons kunnen helpen en willen we beter prioriteiten kunnen stellen met elkaar. 
Om de organisatieontwikkeling en de speerpunten handen en voeten te geven, zijn we gestart met een ontwikkeltraject voor de  directie, de teammanagers en alle teams. Inmiddels zijn deze trajecten en teamsessies in volle gang en zien we voorzichtige resultaten. Zo zijn we ons allemaal steeds meer bewust van de noodzaak tot ontwikkeling en verandering. In 2023 staat de verdere uitrol van deze trajecten centraal. 

Hybride werken
Tijdens Corona hebben we de voor- en nadelen van hybride werken ervaren. Naar aanleiding van deze ervaringen hebben we hybride werken een blijvende plek gegeven in onze bedrijfsvoering. Hierdoor kunnen onze medewerkers tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Het uitgangspunt is dat hybride werken mag, tenzij er redenen zijn om dit niet toe te staan. Dit kan zijn door de aard van de werkzaamheden (zoals balie, buitendienst of BOA) of andere factoren rond de werkzaamheden. Om de onderlinge verbinding en de verbondenheid met de organisatie goed te houden, is de richtlijn dat medewerkers minimaal 50% van de tijd op kantoor werken. In de coronaperiode is het thuiswerken reeds gefaciliteerd met middelen als bureaustoelen en beeldschermen.  In 2022 is hier nadere invulling aan gegeven, o.a. door veel medewerkers te voorzien van een laptop. Verder is geïnventariseerd welke medewerkers voor het dagelijks werk voorzien dienen te worden van een tablet. Op deze manier werken we ook aan aantrekkelijk werkgeverschap; bij instromende medewerkers merken we dat dit een van de belangrijke argumenten is om bij de gemeente Krimpenerwaard te komen werken. 

Rechtmatigheidsverklaring
In 2022 zijn voorbereidingen getroffen om voor 2023 een eigen rechtmatigheidsverklaring te kunnen laten afleggen door het college. Daartoe is onder andere ons controleplan op orde gebracht. 

Fraudepreventie
Elke organisatie, ook een gemeente, is in meerdere of mindere mate fraudegevoelig. Er zijn in hoofdlijnen twee manieren om het risico op fraude te beperken. Allereerst dient er een set van regels te zijn die inzichtelijk, kenbaar en hanteerbaar zijn. Naleving daarvan moet eenvoudig te doen zijn. Die regels moeten dan ook behulpzaam zijn bij het hanteren van procedures waardoor frauderisico’s verkleind worden. Maar alleen regels en procedures zijn niet voldoende. Het gaat er om dat de medewerkers in een organisatie met elkaar afspreken en bespreken wat gewenst en ongewenst gedrag is, hoe ongewenst gedrag voorkomen kan worden of, als het toch voorkomt, hoe het dan bespreekbaar gemaakt kan worden. In 2022 is daarom begonnen met een project dat versterking van fraudepreventie beoogt. Dit traject wordt periodiek met de auditcommissie besproken.

Hoe doen we het in cijfers (P&O).

Terug naar navigatie - Hoe doen we het in cijfers (P&O).

De ambtelijke organisatie staat onder druk. De arbeidsmarkt blijft krap en dat is voelbaar in de organisatie. De uitstroom blijft hoog terwijl het invullen van vacatures vaak lang duurt. Secundaire arbeidsvoorwaarden en werkomgeving  zijn steeds belangrijker om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken en te behouden.  Daarom hebben we ook in 2022 ingezet op opleiding en ontwikkeling, bereikbaarheid en een aantrekkelijke werkplek. 

Ziekteverzuim
Het verzuim in 2022  is ten opzichte van 2021 aanzienlijk gestegen. Het verzuimcijfer wordt bepaald door het kort, middellang en lang verzuim. Daarnaast kan er sprake zijn van extra lang verzuim (>365 dagen). De stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van het lange verzuim. Het totale verzuim in 2022  bedraagt 6,92%, in 2021 was dit 4,93%. Van het totale verzuim in 2022 is 3,89% lang verzuim en 1,09% extra lang verzuim (>365 dagen). Oorzaken zijn deels medisch, waaronder COVID19-gerelateerde klachten.  Het kort verzuim bedraagt 0,95% en het middellang verzuim 0,99%. De meldingsfrequentie over 2022 was 1,09, wat wil zeggen dat de medewerkers gemiddeld 1,09 ziekmeldingen hebben gedaan. 39% van de werknemers heeft zich in 2022 niet ziekgemeld. 
Als gevolg van de hogere verzuimcijfers zijn er werkzaamheden niet of met vertraging uitgevoerd. 

Rekening Rekening Rekening Rekening
2019 2020 2021 2022
Verzuimpercentage 4,93 5,37 4,93 6,92

Formatie, bezetting en inhuur derden
Mutaties in de personeelsformatie van de ambtelijke organisatie zijn onvermijdelijk om als gemeente in te spelen op ontwikkelingen en veranderingen. Een toename van de vraag van inwoners (naar ondersteuning van de gemeente) met daarbij ook een grotere complexiteit van deze vragen zorgt voor een toename van de werkvoorraden. Om de dienstverlening naar de inwoner op peil te kunnen houden is het vaak onvermijdelijk extra formatie in te zetten. Daarnaast worden op basis van het collegeprogramma keuzes gemaakt over het inleveren of toevoegen van formatie. In voorkomend geval worden deze mutaties opgenomen in de begroting, de kadernota en de tussenrapportages.

De formatie per 1.000 inwoners is in 2022 met gestegen van 7,1 naar 7,46 fte. Dit komt onder meer door een uitbreiding van formatie bij VTH, Ruimtelijke Ordening, WMO en KCC. De bezetting is in 2022 vrijwel gelijk ten opzichte van 2021. Dit komt mede doordat vacatures moeilijk in te vullen zijn. De kosten voor externe inhuur, uitgedrukt als percentage van de totale loonsom, zijn in 2022 gestegen naar 21,38% (2021: 18,98%). Deze stijging is o.a. te verklaren doordat het hogere verzuim (deels) is opgevangen door extra inhuur. Anderzijds hebben we door de krapte op de arbeidsmarkt te maken gehad met vacatures die langer openstonden en moeilijk in te vullen waren, resulterend in meer inhuur in vergelijking met voorgaande jaren. Een derde factor die meespeelt is de stijging van de uurtarieven van inhuurkrachten, een gevolg van de hoge inflatie.  

Rekening Rekening Rekening Rekening
2019 2020 2021 2022
Bevolkingsaantal 56.048 56.606 56.622 57.062
Formatie (aantal fte per 1.000 inw.) 6,9 7 7,1 7,46
Formatie (totaal) in fte 391,58 399,89 403,66 425,49
Bezetting (aantal fte per 1.000 inw.) 6,4 6,4 6,7 6,7
Bezetting (totaal) in fte 359,83 360,62 379,26 383,9
Externe inhuur* (% tot. loonsom + tot. Kosten inhuur) 16,67 19,89 18,98 21,38

In-, door- en uitstroom:
De onderstaande cijfers weerspiegelen de situatie op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt blijft krap. De uitstroom is hoog en gestegen ten opzichte van 2021 naar 14,2%. Het betreft vooral medewerkers die vrijwillig ontslag hebben genomen of met pensioen gingen. Sinds 2021 zijn we gestart met een andere - meer eigentijdse - manier van werven. De krapte op de arbeidsmarkt is echter in 2022 zodanig dat dit nog niet in de cijfers terug is te zien.  

Rekening Rekening Rekening Rekening
2019 2020 2021 2022
Instroom in aantal medewerkers 51 49 59 51
Instroom in % 12,3 11,7 13,6 12,1
Doorstroom in aantal medewerkers 28 24 24 25
Doorstroom in % 6,7 5,7 5,5 5,9
Uitstroom in aantal medewerkers 37 45 43 60
Uitstroom in % 8,9 10,7 8,9 14,2

Integriteitsbeleid 

Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is ook de Ambtenarenwet 2017 in werking getreden. De Ambtenarenwet 2017 geeft het wettelijke kader aan voor wat betreft de rechten en plichten ten aanzien van het thema “integriteit”. Een van die verplichtingen is een jaarlijkse verantwoording over het gevoerde integriteitsbeleid. 

Onze gemeentelijke organisatie is al een aantal jaar bezig met het thema integriteit. Zo is er een integriteitsbeleid vastgesteld en aan de meeste basisnormen voor integriteit wordt voldaan. Echter het onderwerp integriteit is nooit klaar! De organisatie blijft zich verder ontwikkelen en wil continu stappen zetten voor verdere  professionalisering.  In de COVID-19 periode lag de focus met name op gegevensbescherming tijdens thuiswerken. In 2022 zijn er verdere stappen gezet om integriteitsbeleid te actualiseren.   

Wat is er tot nu toe gerealiseerd?
De gemeente wil een integere organisatie zijn. Dit ligt vast in de Regeling integriteitsbeleid 2022. Dit  beleid is van toepassing voor alle medewerkers in dienst van de gemeente, inclusief inhuurkrachten en stagiaires.

Zoals eerder is aangegeven legt de Ambtenarenwet de gemeente in haar rol als werkgever diverse plichten (basisnormen) op. Deze zijn nader uitgewerkt in diverse documenten.  Het huidige integriteitsbeleid voor de ambtelijke organisatie bestaat uit de volgende documenten:
•    Regeling Integriteitsbeleid;
•    Regeling Gedragscode integriteit;
•    Regeling eed of belofte;
•    Regeling gebruik sociaal media;
•    Regeling nevenwerkzaamheden;
•    Regeling melden vermoeden misstanden;
•    Regeling klachtenbehandeling ongewenst gedrag;

Al deze documenten zijn te raadplegen via het intranet van de organisatie (KIS).

De Regeling melden financiële belangen is aangepast aan de nieuwe managementstructuur. Er zijn functionarissen aangewezen waarvoor een meldingsplicht geldt. Reden: zij vormen een knooppunt in de informatiestromen en (financiële) beslissingen binnen de organisatie. Bovendien vervullen zij in het licht van het integriteitbeleid een voorbeeldrol. 

Vertrouwenspersoon
De organisatie kent in 2022 een externe vertrouwenspersoon (gecertificeerd) voor zowel integriteit als ongewenste omgangsvormen.  Op 8 juni 2022 is er een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend door de raad. Hierin is het college opgeroepen om binnen de ambtelijke organisatie te peilen in hoeverre er behoefte is aan een interne vertrouwenspersoon. Op basis van deze peiling is besloten ook een interne vertrouwenspersoon aan te stellen. Begin 2023 zal dit worden gerealiseerd.  

Verklaring omtrent gedrag en melden nevenfuncties
Onze organisatie beschikt over een procedure voor werving en selectie, waarin ook al aandacht wordt besteed aan integriteit. Het controleren van diploma’s maakt daar deel van uit. Een verklaring omtrent het gedrag is een vereiste voor indiensttreding. Alle nieuwe medewerkers leggen de eed of belofte af.  Inhuurkrachten ondertekenen een geheimhoudingsverklaring. In de overeenkomst met stagiaires is –naast een geheimhouding – bepaald dat het integriteitsbeleid en de gedragscode van toepassing is op de stagiaire. 

Nieuwe medewerkers worden bij indiensttreding ook gewezen op de plicht om nevenwerkzaamheden te melden als deze de belangen van de gemeente kunnen schaden. Uitgangspunt is dat nevenwerkzaamheden zijn toegestaan, mits zij geen belemmering vormen voor het functioneren van de medewerker en/of de gemeente. De regeling nevenwerkzaamheden 2020 is voor medewerkers eenvoudig te raadplegen via het intranet KIS. 

Verantwoord omgaan met informatie
De begrippen goed ambtenaarschap en goed werkgeverschap zijn in het integriteitsbeleid beschreven. De gedragscode geeft regels over wat onder goed ambtelijk handelen wordt verstaan. Daarbij zijn een aantal voorbeelden opgenomen. Een van die regels (ga verantwoord om met informatie) houdt verband met de verplichting van de medewerkers tot geheimhouding van hetgeen hen in verband met hun functie ter kennis is gekomen. Binnen de informatiebeveiliging is de bescherming van privacy van derden heel belangrijk. Onze organisatie kent voorschriften over het omgaan met vertrouwelijke informatie. Bij de in bruikleen gegeven “mobile device”  word gewezen op de Regeling ICT middelen die ook op het intranet KIS is terug te vinden. Hierin zijn regels voor het veilig gebruik van de “mobile device” opgenomen. 
Ook zijn maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat onbevoegde derden vertrouwelijke gegevens kunnen bezitten, raadplegen of beschadigen. Zo heeft iedere medewerker een eigen account waarbij niet iedereen toegang heeft tot alle gegevens en de verschillende digitale schijven van de gemeente. Er is sprake van autorisatiebeperking.

Melden vermoeden misstand of onregelmatigheid
Er is een interne en externe meldingsprocedure voor het melden van een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid. De interne melding voorziet in een melding bij de (direct) leidinggevende of de vertrouwenspersoon. In de regeling is toegang tot het Huis van de Klokkenluiders als extern meldpunt opgenomen. De Regeling melding vermoeden misstand of onregelmatigheid en de Meldingsprocedure (vermoeden) integriteitschendingen zijn te raadplegen via het intranet KIS. 

In 2022 is er een klacht ingediend over grensoverschrijdend gedrag. Vervolgens is conform protocol gehandeld en waar nodig zijn medewerkers bijgestaan door professionele hulpverleners. Bij de vertrouwenspersoon zijn in 2022 geen verdere meldingen gedaan.

 

 

 

Huisvestingskosten

Terug naar navigatie - Huisvestingskosten

Conform onze financiele verordening (artikel 22 Bedrijfsvoering ) informeren wij u over de huisvestingslasten die ten laste van de exploitatie worden gebracht. Dit betreft o.a. afschrijvings- en rentelasten, energiekosten,  dagelijks- en groot onderhoud, verzekering, beveiliging en schoonmaakkosten. 

Rekening Begroting Rekening
x € 1.000 2021 2022 2022
Gemeentekantoor 1.107 1.208
Gemeentewerf 260 262
Huisvestingslasten totaal 1.367 1.470

Informatie en Automatisering (I&A)

Terug naar navigatie - Informatie en Automatisering (I&A)

Onderstaand is een overzicht opgenomen van de totale automatiseringskosten die ten laste van de exploitatie worden gebracht. Dit betreft o.a. de kosten voor aanschaf en onderhoud van hard- en software, huur/leasekosten van apparatuur, kosten voor mobiele telefonie en lasten in verband met rente en afschrijving.  

Rekening Begroting Rekening
x € 1.000 2021 2022 2022
Lasten automatisering 2.999 3.128 2.721
Totaal 2.999 3.128 2.721

Griffie & Gemeenteraad

Terug naar navigatie - Griffie & Gemeenteraad

Conform onze financiele verordening (artikel 22 Bedrijfsvoering ) informeren wij u over de gedane uitgaven voor de raad, de griffie, de rekenkamer en de accountant

Rekening Rekening
x € 1.000 2021 2022
Gemeenteraad (incl. commissie) 753 829
Rekenkamer 76 78
Griffie 527 516
Accountant 126 148
Totaal 1.482 1.571