Geachte raadsleden,
Graag bieden wij u de Jaarstukken aan waarin wij terugkijken op het jaar 2022. Met de jaarrekening leggen wij verantwoording aan u af over het in 2022 uitgevoerde beleid en de realisatie van de beoogde doelen. Wij gaan in op wat we bereikt hebben (doelen), wat we daarvoor gedaan hebben (resultaten en inspanningen) en wat dat heeft gekost.
2022 was in veel opzichten een jaar waarin veel is gebeurd en veranderd. De coronapandemie was nauwelijks teruggedrongen of we kregen te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Ook in Krimpenerwaard werden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen bij mensen thuis, maar ook in gemeentelijke noodopvang en vervolgens in verschillende meer langduriger opvanglocaties.
De oorlog had ook gevolgen voor de prijzen van levensonderhoud en materialen. Veel inwoners wendden zich tot de gemeente voor een tegemoetkoming in de energiekosten.
Tegelijkertijd kregen we in 2022 ook te maken met boerenprotesten, stikstofproblemen en de klimaatcrisis. In een landelijke gemeente als Krimpenerwaard raakt de aanpak van de stikstofproblematiek veel inwoners en ondernemers. De gemeente speelt een rol in de dialoog en het zoeken naar oplossingen tussen enerzijds de provincie en anderzijds onze inwoners en agrariërs.
Door de gemeenteraadsverkiezingen is niet alleen de gemeenteraad zelf vernieuwd, maar ook de samenstelling van het college van B&W is grotendeels gewijzigd. De ambtelijke organisatie kreeg een nieuwe structuur en veel personele verschuivingen. De krapte op de arbeidsmarkt werd echter steeds merkbaarder. Veel inzet is erop gericht geweest vacatures in te vullen en onze medewerkers te behouden. Krimpenerwaard werkt eraan zich te positioneren als een aantrekkelijke werkgever.
Veel ambtelijke inzet was nodig om de onverwachte maar noodzakelijke taken uit te kunnen voeren waarmee de gemeente geconfronteerd werd. We zijn dan ook trots dat, in het licht van het bovenstaande, de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven gewoon in stand is gebleven.
In maart en in december is een tweetal onderzoeken gehouden naar de dienstverlening. De uitkomsten worden gebruikt om deze nog verder te verbeteren.
Wij sluiten het jaar 2022 af met een positief resultaat van 8,6 miljoen. Dit resultaat is het gevolg van verschillende voor- en nadelen. Per begrotingsprogramma worden de afwijkingen, in positieve en in negatieve zin, inzichtelijk gemaakt en verder toegelicht.
Helaas betekent dit positieve resultaat niet dat gemeente Krimpenerwaard zich in financiële zin geen zorgen hoeft te maken. De onzekerheid over bijvoorbeeld de bijdrage uit het Gemeentefonds op de middellange termijn maakt dat onze aandacht voor de toekomstige financiële positie onverminderd groot blijft.
Wij verwachten dat u met deze jaarstukken goed inzicht krijgt in de gerealiseerde doelen in 2022. Voor zover mogelijk zijn de structurele financiële consequenties uit de jaarrekening verder uitgewerkt en meegenomen ter behandeling in de tweede tussentijdse rapportage 2023 en/of kadernota 2024.
Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard
de secretaris, de burgemeester,
J. Hennip P.J. Bouvy-Koene