Inzet in het kader van de coronacrisis
In 2020 hebben veel medewerkers zich ingespannen in het kader van de coronacrisis. De enorme inzet voor en betrokkenheid bij onze inwoners en ondernemers is groot. Er werd en wordt continu een balans gezocht tussen de prioriteit bij de rampenorganisatie, de dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers en tegelijk de zorg als werkgever voor onze eigen medewerkers.
Crisisorganisatie regionaal en lokaal
De crisisorganisatie op regionaal niveau bestaat uit een regionaal beleidsteam dat één maal per week bijeen komt en een regionaal operationeel team dat bijna elke dag bijeen komt. Onze gemeente was in beide teams vertegenwoordigd. Op gemeentelijk niveau is gemiddeld twee maal per week het kernteam bijeen geweest (periode mei - juni 2 keer per week en periode augustus - december 1 maal per week). De gemeentelijke boa’s, het politieteam Krimpenerwaard, boa Staatsbosbeheer, boa Zuid Hollands Landschap en gemeentelijke waarnemers zijn in 2020 ingezet voor toezicht en handhaving op de naleving van de noodverordeningen.
Omgevingsanalyses
Om goed te kunnen monitoren wat er onder de inwoners in onze gemeente leefde en waar we als gemeentelijke organisatie direct op zouden moeten en kunnen inspelen, zijn (naast regionale analyses vanuit de Veiligheidsregio) specifieke lokale omgevingsanalyses opgezet. Hierdoor ontstond een goed sfeerbeeld van wat er leefde bij onze inwoners.
Ondersteunen van & initiatieven in de samenleving
Vanuit het Sociaal Domein is veel inzet gepleegd in het kader van het ondersteunen van mensen via het Loket Samenleving & Zorg, het monitoren van de gang van zaken rondom de vergoedingsregelingen voor ondernemers en het financieel steunen van zorgaanbieders.
In het maatschappelijk werk en welzijnswerk zijn alternatieve vormen gevonden om contact te houden met inwoners. De gemeente heeft contacten onderhouden en meegedacht in oplossingen. Daarnaast is, in samenwerking met scholen en opvangorganisaties, veel inzet gepleegd voor de organisatie van noodopvang (kinderopvang en onderwijs) voor kinderen.
De regelingen omtrent verenigingen en sportverenigingen veranderden veel en hebben geleid tot verschillende maatwerkoplossingen, online activiteiten en het continu in overleg met de verenigingen zoeken naar oplossingen en mogelijkheden volgens veilige protocollen. Ook de culturele sector kon weinig meer ondernemen, maar ook hier werd er keer op keer gekeken naar de mogelijkheden die er wel waren.
Jongeren
Verenigingen en sportverenigingen zijn gestimuleerd en ondersteund om activiteiten voor de jeugd te organiseren en deze ook open te stellen voor niet-leden. In het voorjaar is veiligsporten.nu georganiseerd, waar activiteiten konden worden gepubliceerd, jeugd kon zich hierop inschrijven. In de zomer hadden we een subsidie beschikbaar gesteld, die verenigingen konden aanvragen om activiteiten in de vakantie te organiseren. En sinds december 2020 zijn er ‘Jongeren aan zet’ gelden in gebruik om jongereninitiatieven te ondersteunen.
Ondernemers
Vanwege de vele ondernemersvragen, is binnen de gemeente een ‘corona ondernemersloket’ ingesteld. Daarnaast werd een mailadres gestart: ondernemers-corona@krimpenerwaard.nl waar men terecht kon met specifieke coronagerelateerde vragen. Daarnaast was er een nieuwsbulletin en zijn alle maatregelen op de gemeentelijke website weergegeven. Er is daarnaast veelvuldig overlegd met de winkeliersverenigingen, vaak naar aanleiding van aangekondigde, nieuwe maatregelen welke impact hebben op de ondernemers.
Belastingmaatregelen SVHW en gemeente
Om ondernemers en zzp-ers, maar ook andere inwoners met betalingsproblemen tegemoet te komen en tijdelijk financiële ruimte te geven, zijn maatregelen getroffen. Daarnaast heeft de gemeente behoorlijk wat vragen om ondersteuning ontvangen, die via een speciale werkgroep en met maatwerk zijn behandeld.
Huurders van gemeentelijk vastgoed
De gemeente heeft commerciële huurders van gemeentelijk vastgoed benaderd met de mogelijkheid een betalingsregeling te treffen. Huurders, die zich bij de gemeente hebben gemeld met de vraag om huurvermindering, is een betalingsregeling aangeboden. De regeling hield in dat maximaal de volledige jaarsom 2020 renteloos in een langere periode mocht worden afgelost.
Gemeentelijke dienstverlening
De dienstverlening aan onze inwoners is gedurende het hele jaar doorgegaan. Waar de meeste werkzaamheden vanuit huis konden worden opgepakt, bleef het KCC voor klanten fysiek bereikbaar. De dienstverlening bij het KCC is tijdens de lockdownperioden tot de meest noodzakelijke producten teruggebracht, om onnodig contact te voorkomen.
(Financiële) impactanalyse
De coronacrisis heeft impact op de gemeentelijke financiën. Gedurende 2020 hebben wij met een impactanalyse ingeschat wat de mogelijke (financiële) impact is voor de gemeente Krimpenerwaard. De impactanalyse is gedurende 2020 periodiek geactualiseerd. De impactanalyse bevat de risico’s/onzekerheden van datgene wat ons in de gemeente Krimpenerwaard overkomt als gevolg van de coronacrisis.
De gemiddelde risico-inschatting voor 2020 was € 1,4 miljoen. Per jaareinde hebben we de werkelijke kosten als gevolg van COVID-19 inzichtelijk gemaakt. Op basis van de impactanalyse waren we al voorbereid op de meeste kosten. We zagen ook dat bepaalde risico’s zich niet of minder voor hadden gedaan, er waren ook kosten die vooraf niet of onvoldoende ingeschat waren. Onder het kopje “Werkelijke kosten 2020” zijn de kosten verder uitgewerkt. Onder het kopje “COVID-19 in 2021” geven we een toelichting op de impactanalyses en de link met de paragraaf Weerstandsvermogen.