Geachte raadsleden,
Voor u liggen de jaarstukken van de gemeente Krimpenerwaard waarin wij terugblikken op het jaar 2020. Hierin leggen wij aan u verantwoording af over het uitgevoerde beleid en de realisatie van de voorgestelde doelen. We gaan in op wat we bereikt (doelen) hebben, wat we daarvoor gedaan hebben (resultaten en inspanningen) en wat dat heeft gekost.
Het jaar 2020 was voor velen een moeilijk jaar. Maar ondanks de zorgen ziet het college ook veerkracht, mooie sociale initiatieven om elkaar te helpen, enorm improvisatievermogen in het onderwijs en ondernemers die ondanks alles inventief zijn en het hoofd boven water houden.
We sluiten het jaar 2020 af met een negatief resultaat van € 542.266 voor bestemming. De gemeentefinanciën van de Krimpenerwaard zijn verre van zorgeloos. De algemene reserve, de buffer van de gemeente, komt steeds meer onder druk te staan. De afgelopen jaren zijn de kosten van zorg en jeugdhulp fors opgelopen. De financiële compensatie voor de taken die het Rijk heeft overgedragen aan gemeenten (waaronder jeugdzorg en de Wmo) is echt niet genoeg. In deze jaarrekening is hiervoor een aanvullende paragraaf opgenomen “I. Vorderingen inzake Jeugdzorg”. Het college benadrukt dat zonder passende vergoedingen vanuit het Rijk een structureel financieel tekort onvermijdelijk is en moeilijke keuzes gemaakt moeten worden om voor de toekomst financieel gezond te blijven.
Ondanks een verhoging van de begrote Jeugd- en Wmo-lasten bij de slotwijziging in december, blijken de lasten bij de samenstelling van de Jaarrekening 2020 nog eens bijna € 1 miljoen hoger uit te vallen. Een eerste globale analyse laat zien dat dit wordt veroorzaakt door hogere uitgaven bij hulp bij het huishouden, dagbesteding, hulpmiddelen en de continuïteitsbijdrage ten gevolge van de coronacrisis. Het college zegt de raad toe na de zomer met een analyse te komen op deze toegenomen lasten.
Toch maakt het college zich niet alleen maar zorgen over de gemeentefinanciën. Het college is trots op de ambtelijke organisatie die dit jaar heeft laten zien veerkrachtig te zijn en meedenkt met onze inwoners, verenigingen en ondernemers. Het jaar 2020 heeft nagenoeg geheel vanuit de thuiswerkplek plaatsgevonden. Waarbij iedere situatie voor wisselende uitdagingen zorgde.
Veerkracht toonden we door gemaakte plannen, ondanks alles, door te zetten. Er is in 2020 gestart met meer structureel in beeld brengen, analyseren en acteren op het sociaal domein. Er is hard gewerkt aan diverse woningbouwplannen en reconstructieprojecten. Ook opstellen en uitvoeren van beleid is voortgezet, denk aan de regionale energiestrategie, harmonisatie voetbal, omgevingsvisie, uitwerken cultuurnota en het beleidskader sociaal domein.
Natuurlijk waren er ook plannen die geen, of slechts deels doorgang vonden. Denk aan het opstellen van een participatiekader, lobbyagenda, uitwerken retailvisie en participatie trajecten. Hierbij gaat het vaak om fysieke ontmoetingen en overleg met bijvoorbeeld mantelzorgers, omwonende en belanghebbende welke deels digitaal konden plaatsvinden. In 2021 wordt hier verder invulling aan gegeven.
Alles overziend was 2020 een bewogen jaar.
Wij verwachten dat u met deze jaarstukken goed inzicht krijgt in de gerealiseerde doelen in 2020. Voor zover mogelijk zijn de structurele financiële consequenties uit de jaarrekening verder uitgewerkt en meegenomen ter behandeling in de tweede tussentijdse rapportage 2021 en/of kadernota 2022.
Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard
de secretaris, de burgemeester,
J. Hennip mr. R.S. Cazemier